21 april, 2024

  
Trick

Södermanland – Eskilstuna 1979-1981

Medlemmar:
Tom Holmlund: Sång
Jojje (George) Németh: Gitarr
Micke Bergkvist: Trummor
Ulf Ljungstedt: Gitarr
Jerker Persson: Bas

Historik:
Eskilstunas mesta popfenomen före Kent var Memento Mori. Vid mitten av 1980-talet seglade detta alternativmusikens flaggskepp fram på ett hav av kritikerrosor. Få av bandets svartklädda fans hade någon anledning att reflektera över var deras post-punkhjältar ursprungligen hade kastat loss.

Memento Moris embryo var nämligen varken om- eller uppskrivet. Punkgruppen Trick – eller Tom Trick som den kallades innan ett annat band med samma namn hotfullt började vifta med en stämningsansökan – må ha varit en parentes i svensk nya vågen-historia. Men under ett par år vallfärdade punkpubliken i Eskilstuna med omnejd till de platser där Trick kopplade in sina förstärkare.

Bandet bildades vid årsskiftet 1979-1980 ur en annan punkgrupp, Råttgift. Tricks sångare Tom Holmlund hade lirat bas i Allan Ladds och började spela i Råttgift som en reaktion mot att Ladds tappade punktråden. När Råttgift splittrades tog Holmlund med sig gitarristen Jojje (George) Németh och trummisen Micke Bergkvist. Trion utökades med Ulf Ljungstedt, gitarr, och Jerker Persson på bas.

Trick gjorde omkring 35 lokala spelningar och kammade därtill hem segern i en rocktävling. Priset var en gratis demoinspelning i en Stockholmsstudio. Kvintetten lyckades inte få någon egen skiva till stånd, men medverkade med ett par solida riffpunklåtar när hemortens första skivbolag Pippaluckbolaget 1981 gav ut samlingsplattan “Aktiv PR”

Senare samma år lämnade Bergkvist bandet och ersattes av Johan Mörén. Medlemsbytet markerade Dorjan på gruppens musikaliska utveckling och Trick omvandlades till Memento Mori.

Diskografi:
LP: Samling: Aktiv PR. Mörkrädd – Tuffa grabbar (Pippaluckbolaget ‎– PLP 1 -81)
CD: Samling: Vi äro alla huliganer: Barn av stål (Undefined Sounds  ‎- USP30905 -09)