22 juli, 2024

 
Minx

Södermanland – Eskilstuna 1981-1987 (Foto: Tom Holmlund)

Medlemmar:
Michael Heldrin: Sång
Mikael Lindberg: Gitarr
Hannu Kiviaho: Gitarr
Heikki Kiviaho: Bas
Christer Heldring: Trummor

Historik:
Minx bildades 1979, men då under namnet SS Dase. Musiken var traditionell punkrock med Sex Pistols och The Clash som främsta inspirationskällor. Namnet SS Dase togs från ett klotter som var sprayat på en tegelvägg hemma i Eskilstuna. Senare har det framkommit att det var den numera riksbekante Fredrik Lindström som låg bakom klottret, och betydelsen var ”Stefan sells dase” Stefan var en kompis till Fredrik. Den huvudsakliga sättningen i bandet var Michael Heldring (sång), Mikael Lindberg (gitarr), Hannu Kiviaho (gitarr), Heikki Kiviaho (bas) samt Christer Heldring (trummor).

Samma år som första singeln kom, 1981, bytte gruppen namn. Medlemmarna hade tittat på tvserien ”Berlin Alexanderplatz” och såg i sluttexterna att en av skådespelarna hette Dieter Minx, så Minx fick det bli. Vid det laget hade de musikaliskt glidit över åt pop-punk, inspirerade av bland andra Buzzcocks. Singeln ”Övergivna tårar” gavs ut på skivbolaget Image Records men bekostades till största delen av medlemmarna själva.

Någon gång i början av 1980-talet var Minx förband till Ebba Grön under en spelning i Eskilstuna, vilket var en stor upplevelse för medlemmarna som då fortfarande bara var i fjortonårsåldern. 1983 var de förband till Hanoi Rocks, också det i Eskilstuna. När medlemmarna i Hanoi Rocks kom ut ur turnébussen hälsade Hannu och Heikki dem välkomna på finska. Rockstjärnorna svarade då, med kraftig finsk brytning, ”Speak English, we don’t understand”.

Andra singeln ”It’s reality” kom ut 1984. Utgivningen var förstapriset i en rocktävling på Parken Zoo som bandet vunnit året före. Då var musiken inte så mycket punk längre, utan influenserna kom från band som The Alarm och D.A.D.

Minx slutade spela ihop 1987. Heikki har fortsatt med musiken och har varit fast medlem i Whale och Sator, samt turnerat med bland andra Robyn, Titiyo och Thåström. Hannu var parallellt även med i Memento Mori.

Diskografi:
Singel: Övergivna tårar – Racing (Image ISB 2 -81)
Singel: It’s reality – Wasting our time -.. All the pain drove me insane (
Drogfri! 1984-01)