19 juli, 2024


Linje Lusta

Södermanland – Eskilstuna 1980-1983 (Foto: Lasse Larsson)

Medlemmar:
Maths Anväg: Gitarr
Magnus Jansson: Trummor
Anders Fågelström: Bas
Björn Sjöqvist: Sång, gitarr

Historik: 
Det punkband gitarristen Maths Anväg spelade med i slutet av 70-talet hette 
Karies. I bandet ingick dessutom flera medlemmar som senare bildade Memento Mori. I replokalen bredvid repade ett annat band där basisten Anders Fågelström var med, Maths och Anders bestämde sig 1980 för att lämna sina band och istället starta Linje Lusta tillsammans med sångaren/gitarristen Björn Sjöqvist och trummisen Magnus Jansson. I början var det poppunk á la 999 som gällde, men med tiden utvecklades bandet till att bli ”Eskilstunas Simple Minds”.

Våren 1982 vann de en rockbandstävling och fick spela in singeln ”Se på mej”. Den släpptes på hösten samma år, ungefär samtidigt som de medverkade med låtarna ”Natt utan lust” och “Svart på vitt” på samlingen ”Bara skräp…?”.

Singeln fick ett bra mottagande på hemmaplan och sålde nära tusen exemplar. Många och roliga spelningar följde i kölvattnet av skivan. Fram till splittringen 1983 gjorde de totalt mer än hundra konserter, bland annat på Engelen i Stockholm och i Eskilstuna Folkets park ihop med X-Models. Mest minnesvärd var dock den Katrineholmsspelning som direktsändes i Radio Sörmland 1983. Det var för övrigt då den tillfällige medlemmen Robert Bush störde inspelningen genom att placera en radio bredvid sig för att verkligen få höra hur de lät live.
Ur boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Se på mej – Faller (
Drogfri POP 5-4 -82)
LP: Samling: Bara skräp…?: Natt utan lust – Svart på vitt (Scenstudion SCEN PL 8206 -82)
CD: Samling; Vi äro huliganer: Dom svaga (Undefined Sounds  ‎- USP30905 -09)