23 juni, 2024

Mockba Music
Stockholm 1982-1984

Medlemmar: 
Tom Wolgers: Klaviatur, synth, sång 
Cecilia Hertz: Sång 
Johan Vävare: Klaviatur 

Historik:
När Tom Wolgers (sång, synth, percussion) fick sparken från Lustans Lakejer våren 1982 bildade han snabbt ett nytt band för att fortsätta förverkliga sina musikaliska idéer. Som medhjälpare rekry producenten, trummisen och synthspelaren Johan Vävare. Dåvarande flickvännen Cecilia Hentz fick vara med på kör och han tog även med designern Micke Ekebladh eftersom han ville jobba konceptuellt med olika uttryck som musik, mode, konst och design.

Namnet Mockba Music inspirerades av en resa till Leningrad några år tidigare där det dåvarande kalla kriget mellan öst och väst kändes påtagligt. Spioner och agenter kom att bli ett tema som följde bandet från första singeln ”In från kylan” till albumet ”Mockba Music” som fick avsluta bandets riär 1984.

Musikaliskt ville Tom göra något som skilde sig från det tidigare medlemskapet i Lustans Lakejer. I låtskrivandet kunde den kreativa processen utgå från en enkel melodi eller ett enkelt beat. När det gällde stil och estetik lät han sig bland annat inspireras av Roxy Music, Spandau Ballet, David Bowie och Japan. Inte helt olikt vissa av förebilderna blandades synthar och saxofon med en gnutta funk.

Gruppen var redan från början en ren studioprodukt då Tom helt enkelt var trött på att spela live efter två turnéer med Lustans Lakejer. Istället valde man att jobba i Johan Vävares egen studio. Detta blev tyvärr allt svårare då studion ofta var bokad av band som det gemensamma bolaget Stranded prioriterade högre.

Flera namnkunniga gäster medverkade på bandets inspelningar, exempelvis Mauro Scocco, Eric Gadd och Thomas Di Leva. Tom Wolgers har fortsatt att jobba med musik genom åren, bland annat inom reklam, film och teater. Johan Vävare jobbade vidare som producent och Micke Ekbladh fick en framgångsrik karriär inom design.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: In från kylan – Harry?  (Stranded Rekords REK 019 -82)
Singel: Någon som du – Indiskret (Stranded Rekords REK 025 -82)
Singel 12″: Exil – Två steg före (Stranded Rekords 12 REK 036 -83)
LP: (Stranded Rekords EKO 115 -84)
Samling CD: Unga Moderna: In från kylan – Någon som du – Betaville (Stranded/Polar  517 702-2 -93)
Samling CD: Stranded hits: