23 juni, 2024

Supporting Act
Lund 1977-1978

Medlemmar:
Supporting Act 1
Henki van den Born: Gitarr
Joakim Ståhl: Bas
Jan Rehnstam: Trummor
Nils Zettervall: Gitarr
Supporting Act 2
Henki van den Born: Gitarr
Joakim Ståhl: Gitarr
Jan Rehnstam: Trummor
Supporting Act 3
Henki van den Born: Gitarr
Joakim Ståhl: Gitarr
Jan Rehnstam: Trummor
Mårten Lindgren: Sång
Anders Frelin: Bas


Historik:
Grunderna till Supporting Act uppstod runt 1974-75 då de två 12-13-åriga klasskompisarna Henki van den Born och Joakim Ståhl spelade tillsammans på akustiska gitarrer medan de drömde om elektriska och att spela i pop/rockband. Elgitarrer var på den tiden långt ifrån billiga, så först framåt 1976 började drömmarna infrias. 

Supporting Act: 1
Högstadie- och skolbyte gav nya vänskaper, Jan Rehnstam (trummor) och Nils Zettervall (gitarr) anslöt sig till Henki (gitarr) och Joakim (bas). Kvartetten harvade på i replokalen under 1977 men vägen upp från en nollnivå var lång och mödosam. Men räddningen fanns inom räckhåll. Med punken blev allt enklare, det var ok att inte vara virtuos på sitt instrument och de coverlåtar som bandet nu infogade i repertoaren hade en klart lägre tröskel att kliva över än att försöka sig på ett Pink Floyd arrangemang.


Supporting Act: 2
När Nils slutade i bandet ändrades också sättningen i bandet då Joakim bytte från bas till gitarr. Den kvarvarande trion bestående av Henki, Joakim och Jan arrangerade slutet av 1977 en konsert för inbjudna kompisar. Setlistan bestod av en blandning mellan oändliga och trista bluesinstrumentalare samt covers på Sex Pistols, Ramones, Lou Reed och MASH-signaturen. Sången delades mellan gruppmedlemmarna,
En inspelning finns för övrigt bevarad. 

Däremot var spelningen allt annat än en given succéI ingen var imponerad, allraminst bandet själva.

Ytterligare en inspelning gjordes i januari 78 då bandet besökte sin dåvarande teckningslärare och gjorde en enklare hemmastudioinspelning. Dessvärre valde man än en gång bluesinstrumentalare till ingens glädje.


Supporting Act: 3
Under våren och sommaren 78 ökade ambitionerna något då Mårten Lindgren (numera Sandén) och Anders Frelin kom med på sång respektive bas. Enstaka egna och arrangerade låtar smög sig in i repertoaren som i övrigt utgjordes av covers på mestadels punk och 60-talslåtar.

Sommaren 78 fick man en replokal i centrala Lund i samband med att Nico Snut (en polis som av både bra och dåliga anledningar var intresserad av Lunds ungdomar) fixade en “klubblokal” åt Lunds skateboardungar. Glädjen över en egen replokal varade dock inte speciellt länge på grund av att Rock-Nisse (Niels Jensen) spontant arrangerade en konsert, som var allt annat än organiserad, med resultatet att alla slängdes ut.
“Klubblokalen” var en kortvarig föregångare till den mer kända ”Lokalen” där Lunds punkband repade i början av  80-talet och även arrangerade konserter med band från hela Sverige. 

Tyvärr finns inget inspelat från denna lite mer ambitiösa version av Supporting Act.

Sista upplagan av Supporting Act upplöstes den 26 november 78 och medlemmarna startade omgående nya band. Mårten och Janne startade D’Kon (De Konfysa), Henki Rädsla och Joakim och Anders bildade så småningom Catherine and the Flyers. 

Fotnot: Catherine and the Flyers startade som ett plojband våren 80, men återstartade ett år senare som ett lite mer seriöst band. Henki anslöt sig till bandet ett år senare (mars 82) efter att Rädsla och det kortvariga Local Heroes lagt av. Catherine and the Flyers ombildades igen efter ett drygt halvår till att bli The Sinners.
Berättat av Henki van den Born

Låtar:

Diskografi: