21 april, 2024

 
ABC 80

Blekinge – Karlshamn 1979 – 1982

Medlemmar:
Johan Martinsson: Trummor
Carl-Mikael Widen: Gitarr, sång
Stefan Mutvig: Bas, sång
Mikael Harrsjö: Gitarr, sång

Historik:
ABC 80 gjorde sin debutspelning på den första Rockslagsfestivalen i Karlshamn som förband till Noice. 
Noice hade precis slagit igenom och lockade massor av tonårstjejer till klubben Träffpunkten som kunde hysa cirka 200 personer. När publikantalet började närma sig det dubbla med kö på gata avbröt ABC 80 sin spelning för att ge plats för Noice och lätta på trycket. När Noice givit fansen vad de ville ha intog ABC 80 åter scenen och avslutade sin debutspelning i en fortfarande överfull lokal

ABC 80 hade tidigare funnits under olika namn och sättningar. Namnbytet kom till för att bekräfte den slutgiltiga sättningen, det vill säga Michael Harrsjö (gitarr och sång), Carl-Michael Widén (gitarr och sång), Stefan Mutvig (bas och sång) och Johan ”Skogan” Martinsson (trummor). ”Skogan” hade tidigare spelat i Silvia Kids och Harrsjö i The Stains.

Widén och Mutvig började spela tillsammans 1977, bland annat under namnet Popgruppen Bacchus, Redan vid den här tiden skrevs de låtar som skulle bli ABC 80:s första singel ”Pop i radion”. När den släpptes 1980 var de dock inte längre speciellt representativa för bandet.

ABC 80 hade två musikaliska sidor, dels klurig pop typ The Jam och XTC och dels en mörkare sida influerad av band som Television och Joy Division. Det var den sistnämnda sidan som hördes på bandets fortsatta studioäventyr. 1982 släpptes andra singeln ”Svära & svika” på Amalthea, och samma år dök också låtarna ”Sista gången” och ”Automatisk telefonsvarare” upp på Rockslaget-samlingen.

Punk för ABC 80 var att gå framåt och förändras musikaliskt, men det var paradoxalt nog det som två år senare splittrade bandet då de två sidorna gled allt längre ifrån varandra. Bandet gick skilda vägar efter spelningen på Rockslagsfestivalen 1982. De hade då spelat runt om i Blekinge, i Malmö och i Stockholm. En återförening genomfördes under mellandagarna 1990 under namnet ABC 901

Harrsjö spelade senare i Malmöbandet True Lies, medan Mutvig fortsatte med sidoprojektet Rum 237 och senare The God Man med bland annat Johan Löfberg från Unter den Linden
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Pop i radion – Man måste ha distans (Rockslaget ROSLA 3 -80)
Singel: Svära & svika – Rädd (Amalthea ‎ AMS 2008 -82)
LP: Samling: Rockslaget: Sista gången – Automatisk telefonsvarare (Rockslaget RSL-1 -82)