21 april, 2024

Rum 237
Blekinge – Karlshamn 1981-1983

Medlemmar: 
Mats Berg: Bas
Stefan Mutvig: Gitarr
Johan Löfberg: Trummor
Eva-Lott Pettersson: Sång

Historik:
Från början var Rum 237 en experimentell och så gott som instrumental trio under namnet Kajsa och Knattarna. Bandet bestod av Mats Berg på hemmabyggd el-ståbas, Stefan Mutvig på gitarr och Johan Löfberg på trummor. I och med att sångerskan Eva-Lott Pettersson blev medlem bytte bandet till Rum 237.

Rum 237 medverkar på Rockslagets samlingsplatta med låtarna ”Mannen och djuret” samt ”Agera”. Musiken kan beskrivas som storslagen och organisk. Den improviserades fram utifrån enkla förutsättningar, med få eller samtliga medlemmar, tills det att kompositionen föll på plats och kunde nå fram till något som liknade en låt. Idéerna utgick oftast från Berg eller Mutvig, vilka även bidrog med texter. Löfberg tillförde sina levande trummor och Eva-Lott sin högst speciella röst. Skeptikerna var många, inte minst inom bandet, men bitarna föll på plats efterhand.

Vid Rockslagsfestivalen 1982 gjorde Rum 237 sin förmodligen bästa spelning. Bandet var då förstärkt med Anders Wirtén på synth och Johan ”Skogan” Martinsson som extra trummis. Det var efter denna spelning ett flertal musikjournalister (bland andra Lars Nylin och Jan-Olov Andersson) började tala i vaga ordalag om bandet som rockens framtid. Rum 237 fick dock aldrig uppleva sin egen framtid då de som så många andra band vid den här tiden löstes upp alldeles för fort. Efter en kortare Sverigeturné med Unter den Linden 1983, som bland annat förde dem till Kolingsborg i Stockholm, upplöstes bandet på grund av de olika medlemmarnas privata åtaganden.

Mutvig var samtidigt medlem i ABC 80, och Löfberg hann under sina punkår spela med både Brigad 45 B och Unter den Linden.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
LP: Samling: Rockslaget: Agera – Mannen & djuret (SOS RSL-1 -82)