21 april, 2024

The Drag
Blekinge – Ronneby 1977

Medlemmar:
Hasse Kjellsson: Bas och gitarr
Olle Månsson: Trummor
Gusse Lanér: Gitarr, orgel, munspel och sång
Leif Ståhl: Gitarr
Mats Holtner: Gitarr
PG Ström: Trummor 

Historik:
Ronnebys första punkband – The Drag bildades 1977. Allt var Kjell Alinges fel. Eller förtjänst beroende hur man ser på saken. I samma stund som han spelade Sex Pistols ”Anarchy in the UK” i radioprogrammet Asfaltstelegrafen bestämde Hasse Kjellsson och Gusse Lanér sig för att bilda ett band. Ett punkband. De fastnade för namnet The Drag.
– Dagen efter att vi hade hört låten på radion snackade vi om det i skolan. Sedan körde vi med två gitarrer och en sångare som försökte imitera Johnny Rotten. Replokalen låg i gamla biografen i Backaryd, säger Hasse Kjellsson, i dag lärare på Rosengårdsskolan i Malmö.

The Drags framträdande under ett drogfritt högstadiejippo i Folkets Hus i Ronneby hösten 1977 kan ha varit den första punkkonsert med ett lokalt band som huvudattraktion i Blekinges musikhistoria. Den nyktra publiken blev vettskrämd av de unga pojkarnas larmande. The Drag existerade i drygt ett halvårs tid, blev sedan en trio och bytte namn till Hog. Ronnebygruppen gav ut två egenproducerade LP-plattor och genomförde flera konserter i kommunistisk ungdoms nu rivna lokaler på Kungsgatan 44 i Ronneby.
Text: Martin Hult BLT – Anarchy i Blekinge publicerades 

Diskografi: två demosinglar våren 1978; ”Sophisticated” och ”Undertaker”.