21 april, 2024


HOG

Blekinge – Ronneby 1978 – 1981

Medlemmar:
Hasse Kjellsson: Bas och gitarr
Olle Månsson: Trummor
Gusse Lanér : Gitarr, orgel, munspel och sång

Historik:
The Drag bildades 1977 av Gusse Lanén och Hasse Kjellsson efter att de hade hört Sex Pistol ”Anachy in the UK” på radion. De började med två gitarrister och en sångare men blev snabbt ett femmannaband bestående av Gusse på sång, Hasse på bas, Leif Ståhl och Mats Holtnes på gitarrer samt PG Ström på trummor. Förutom hos de tidiga punkbanden från England och USA hämtade de inspiration hos MC5, The Stooges och diverse amerikansk 60-talsgarage.

Att Ronneby producerade åtminstone ett punkband så tidigt var inte så konstigt med tanke på att The Clash, Ramones, 999 och The Jam (dock endast några minuter på grund av raggarbråk) spelade på klubben Ron 1977 och 1978.

Den gamla biografen i Backaryd fungerade som replokal för The Drags och hösten 1977 gjorde de sin första konsert på ett drogfritt högstadiejippo i Ronneby Folkets hus. Den chockade publiken förstod ingenting av de unga grabbarnas larmande.

Låtarna sjöngs på engelska som de tyckte var det naturliga rockspråket, och de ville absolut inte bli förknippade med den svenska proggrörelsen. Med demolåtarna ”Sophisticated” och ”Undertaker” inspelade våren 1978 skulle de mycket väl kunna ha gjort en singel som idag antagligen skulle betraktas som en svensk tidig punkklassiker.

The Drag hann med en handfull konserter innan de splittrades hösten 1978. Kort därefter startade Hasse och Gusse (nu på sång och gitarr) HOG tillsammans med trummisen Olle Månsson. Bandnamnet fick de genom att ta första bokstaven i förnamnen. Bandet genomförde flera konserter i Ronneby, men för att få spela ännu mera gick de med i Karlshamnsföreningen Rockslaget.

Bandet spelade mycket i Blekinge och hade som främsta merit en förbandsspelning till Elvis Costello & The Attractions i Karlshamn. Folkets hus, Reginialokalen i Backaryd och Rockgården i Karlshamn var bl a andra spelställen där HOG avfyrade sin egensinniga blandning av punk, pop och lite psykedelisk musik.

HOG spelade in två LP-skivor på egna Däcka Records, ”A shot of a lot” kom 1979 och ”Off the record” året efter. De pressades i ett par hundra exemplar var, och alla sålde slut lokalt. På plattorna märks punkinfluenserna lite grann på några ställen, men mest hörs 60-talets beat och psychedelia.

Ursprungsgitarristen Leif kom med igen mot slutet och med den sättningen spelade de bland annat förband till Elvis Costello i Rockslagets regi. Men inspirationen började avta och bandet lade av 1981.
Modifierad text från boken Ny Våg

Diskografi:
LP: A shot of a lot  (Däcka Records -Tubbarp studio -79)
LP: Off the record  (Däcka Records, JB studio -80)