21 april, 2024

Avgas
Blekinge – Nättraby/Ronneby 1979-1980

Medlemmar:
Thomas Åberg: Bas
Peter Walde: Trummor
Tommy Jeppsson: Gitarr, sång

Historik:
Avgas var föregångarband till gruppen Slem (Karlskrona) och bestod av Nättrebykillarna Thomas Åberg (bas) och Peter Walde (trummor), samt Tommy Jeppsson från Ronneby, som spelade gitarr och sjöng. Thomas som var yngst gick i åttonde klass medan kompisarna Tommy och Peter gick på gymnasiet.

Musikaliska förebilder var självklart Sex Pistols men också The Clash och Ramones, (som båda spelat på Club Ron i Ronneby och lämnat ett djupt musikaliskt avtryck på den lokala ungdomen) samt 999 och The Dickies vars Ramonesnabba ”Banana splitsingel” letat sig fram till bandets öron.  Influenserna avspeglades i gruppens repertoar där grunden utgjordes av covers samt egna låtar komponerade av Tommy.

Avgas repade på fritidsgården i Nättraby men visade även upp sig i konsertsammanhang för fritidsgårdens besökare. Man hann även med att spela i stadsbibliotekets hörsal i Karlskrona innan bandets korta historia led mot sitt slut. Tommy som var den mest musikaliska, utvecklades i takt med att nya influenser som Devo och Elvis Costello dök upp. Och när han började plugga på Sjöarps skogsvårdsskola i Bräknehoby och bodde där i veckorna blev det allt svårare för bandet att repa vilket i slutändan ledde till att Tommy lämnade Thomas och Peter som istället bildade Slem/Schlem tillsammans med Dan-Erik Edqvist och Hasse Nilsson.