22 maj, 2024

pf_Janne_Keith1 pf_Janne1 pf_Sonny_Janne1 pf_commando_musikverket_1_s
P F Commando

Gävle – Gävleborg 1978-1982

Medlemmar:
Sonny Jansson: Bas, sång
Kenneth Jansson: Gitarr
Janne Ricknell: Gitarr
Ronny Lundgren: Trummor
Rickard Sandberg: Trummor
Johan Mehrens: Gitarr

Historik:
PF Commando var något av pionjärer inom den svenska punkvågen. De var det första punkbandet att släppa en självfinansierad LP, Manipulerande Mongon men de visade även att punken inte bara var ett storstadsfenomen som begränsade sig till Stockholm eller Göteborg. PF Commando var Gävles första punkband och inspirerade många andra till att bilda band och spela in egna plattor. Att Zluggo i Bizex-b jämför Pf med Sex pistols är inte så dumt ”på samma sätt som att Clash sagt att de bildades efter de sett Pistols, så bildades Bizex-b efter att vi sett PF” och inte bara de blev inspirerade utan PF (och i viss mån Quiet men) blev det startskott som behövdes för att Gävles rockliv skulle explodera i slutet av sjuttiotalet.

Bandet bestod av Bröderna Sonny (bas, sång) och Kenneth Jansson (gitarr) och Janne Ricknell (gitarr, sång) på trummor fanns nödlösningen Ronny Lundgren, även känd som ”Gangstern” en dansbandstrummis och tillika son till Gävles Raggarrock kung, Teddy Butch, De debuterade hösten 78 med singeln Svenne pop och samtidigt fick de vara med på en samlingsskiva ”Nä nu Gävlar” som Mora träsk satte ihop med olika Gävleband och för att fira släppet av den skivan även på en stor maratongala, vilket var gruppens första spelning.  När de sedan släppte sin LP så hade de sparkat Ronny och skrivit nya trummissen Rickard Sandberg namn på alla låtar som Ronny spelade på, Efter skivan släpptes fick de bra kritik i Expressen av Mats Olsson ”det bästa drag sedan Status Quo live-lp” och på så sätt fick de agera förband till Magnus Uggla på Rockpalais i kungliga huvudstaden, men eftersom grabbarna drack cirka en bryggarbil innan spelningen så lyckades inte bara bli utslängda från sin egen spelning (3 gånger !) utan givetvis portade också. I samma veva fick de ”kontrakt” med skivbolaget Pang records som ville ge ut deras nästa LP, ”Glada i hågen åkte vi ned till Stockholm för att spela in skivan.
Samarbetet mellan oss fungerade inte alls” säger Sonny.
Pang records ide om vad punk stod för var någon slags Eddie Medusa variant. Bla skickade de förslag till oss på texter som de ville att vi skulle spela in. Ett par av förslagen var ”slavinna i gummikläder” och ”det går i Evas bak”. Och när de dessutom fick dessa förslaget till omslag ” ”De ville att vi skulle pissa på varandra och leka med hundskit” så allt rann ut i sanden men i slutet av decenniumet köptes tejperna loss och släpptes i blå vinyl under namnet ”In a pose”, Sommaren 79 var de även med på Punkfestival på Musikverket, som förevigades som Stranded rekords första produktion, tyvärr är PFs toppspelning oanvändbar för det stora följe av Gävlefolk och även andra fick igång ett sånt röj så alla inspelningsmikrofoner flög sin kos och inspelningen blev obrukbar, vilket det även står på baksidan av skivan. Efter deblacet med den skivan hoppade Janne av för att bilda Ex-pop och Johan Mehrens från Bugs kom istället in på sång men samarbetet sprack efter ett antal kaosartade spelningar och efter det fortsatte bröderna Jansson och Rickard som trio, sommaren 80 när alla börjat räkna bort PF återkom de med singlestänkaren ”Nu ska vi ha kul” och därefter började inspelningen av den tredje lpn nu på det nystartade skivbolaget Mamma. Eftersom Kennet skrivit allt material till ”Jag en duva” så vill han även sjunga på denna, vilket kanske inte var någon lysande idé. 1982 gav grabbarna upp, Rickard och Sonny bildade bandet Bizarre sex sedermera bara Bizarre.

Sommaren 2006 gjorde PF Commando en combackspelning på en Italiensk punkgala.
Vintern 2011 gjorde man en bejublad spelning inför hemmapubliken på den numer traditionella Punk & Bössafestivalen på annandag jul.
Text. Peter Alzén

Diskografi:
Singel: Svenne pop – Suburban Kid – Raggare (Comm Records COMM PF01 –78)
Singel: Rough sound – TV – Nu ska vi ha kul (Comm Records COMM PF04 –80)
LP: Manipulerade Mongon (Comm Records COMM001 –78)
LP: Jag är en duva (Mamma SKLP004 –80)
LP: In a pose (Bootleg? Inspelningar från 1979)
Samling EP: Dansa med Mamma: Valentino – Ensam hemma (Mamma MOR 01 –81)
Samling CD: Värgra Raggarna Benzin Vol 1: Raggare (Massproduktion – Birdnest MassCD 75 – 98)
CD: Manipulerade Mongon (You Know, For Kids! –2006)

Gefle Dagblad 79-07-31


P.F Commando bandet utan återvändo – pang på bara ”bössa”

Det är svårt att bli imponerad av P.F Commando.
Det är lika svårt att vara oberörd.
Som häromdagen på Moder Svea; Fyra svettiga killar i övretonåren ger allt som dom har till en fåtalig publiks förtjusning.

Det är brötigt, stökigt och oartikulerat.
Men det hör till. Det finns nerv och känsla.
P.F Commando är kanske inte det bästa rockbandet i världen. Gitarrsolona sitter lite snett. Det är ostämt. Mikrofoner pajar och rundgången ylar för det mesta.

Jag har hört bättre texter också. Trots detta har P.F Commando vitalitet. Det finns ett uppror i musiken som är ett måste för all bra rock. Det är ett jävla ös helt enkelt.

Eller som de själva uttrycker det:
– Vi kör bara bössa (och kanske lite reggae). Sen är det inte det lättaste att vara rockband i Gävle.
Ingenstans att spela.
Ingenstans att repetera.
Svårt att ge ut skivor.

– Det här var sista spelningen på Moder Svea. Ägaren ska lägga om stil, det ska bli något åt diskohållet till, säger Commandobasisten Sonny Jansson besviket. (Discon dödar – döda discon – red.)

Studieförbund?
– En rockklubb vore drömmen, nu finns bara möjligheten att hyra någon lokal själv och ge konserter.

P.F Commando repeterar två mil utanför stan – i en gammal skola.
– Ska man få repetitionslokal i Gävle ska man organisera sig i något studieförbund eller liknande. Och vem vill organisera sig i ett studieförbund?

Två vinylbitar – en stor och en liten – har Sätras stoltheter i alla fall prånglat ut på marknaden. Båda självfinansierade.
– Det kostar mycket stålar för oss, men nu har i alla fall EMI (Stort multinationellt skivbolag – red) tagit över distributionen av LP:n.

P.F Commando skriver texter på engelska och svenska. En av de nyare heter ”Banned from Palais” och handlar om den gången gruppen blev utkastad från rockklubben Music Palais i Stockholm.
– Man måste ju skriva om självupplevda grejer. Annars är det inget värt… som det här med Palais, – äh förresten… lyssna på låten, den säger det mesta.

Häftig spelning
Nästa spelning blir inte förrän i augusti.
Men då blir dt en häftig sådan.
En live-LP ska spelas in med stora delar av den svenska nya vågen? – punk? – rock? – liten.Ebba Grön m fl mfl.

P.F Commando har annars en trogen stampublik i Gävle. I åldrarna 12 till 25 år. Men de flesta är omkring femton- sexton.
– Och dom kommer inte in på ställena vi spelar. Som på Moder Svea, där var åldersgränsen satt till arton år. Varför?

FOTNOT:
”Bössa” – lokal term betecknande musik spelad på elektriska instrument på mycket hög ljudnivå och med hårt markerad rytm. Kan översättas med max-ös, full patte, ge järnet, raka rör, häftigt kräm etc etc (stryk det som ej önskas).
Gefle Dagblad 79-07-31 Text: Martin Wåhlstedt – Bild: Lasse Johansson


Rip Nr 6
PF Commando är ett band från Gävle som för ett tag sedan gav ut en dundersingel på ett eget litet skivbolag. Men vilka är dom och hur började det hela? Kompgitarristen Janne berättar.

– Det började med att vår trummis frågade mej ifall jag var intresserad av att starta ett band. Det ställde jag upp på så vi letade efter en basist och fann till slut Sonny.
Vi fick även tag i en sångare men honom kickade vi nästan med det samma så jag fick sjunga istället.

– Efter ett tag så märkte vi att det inte gick så bra med bara en gitarr, det lät för tunt. Så vi tog med Sonnys brorsa Kenneth.
– I april ungefär var bandet komplett och vi började repa två gånger i veckan. Den fjärde november hade vi vår första spelning på nån stor rockkonsert med nio band. Det var bara en massa progressiva band. För oss blev det fiasko, många höll på och drog i sladdarna när vi lirade. Fast musikaliskt sett var det inte så dåligt tycker jag. Hela den där konserten finn utkommen nu på LP men den är bara skit. Har inte ens köpt den själv.
– Strax efter fick vi en spelning på ett ställe som heter Bringan, en slags ungdomsgård. Vi fick ingen soundcheck utan bara upp på scen utan knappt ha först instrumenten tidigare. Men dt gick bra. Fast publiken var dålig., men man hade inte direkt väntat sig något annat. En 5-6 personer stod väl och hoppade men resten som bestod mest av en massa 10-åringar stod bara och glodde. Ser man på den konserten musikaliskt sett, var den sådär. Vi skulle lira i en timme men det blev bara 25 minuter för vi hade dels inte material för så länge och dessutom lirade vi alla låtarna för fort, t.ex ”Svenne pop” blev 30 sekunder kortare.

– Vår trummis Ronny Lundgren är helt knäpp. Han är en jävla dansbandsdiggare och har själv lirat i nåt sånt band. Men det är tack vara honom vi fått en replokal och förstärkare. Men vi andra ska börja betala prylarna så vi kan kicka honom och slippa vara beroende av honom. Han tyckte punk var skit från början, men har börjat ändra inställning nu.

Många undrar kanske vad PF Commando betyder så vi frågar det.
– Det betyder absolut ingenting. Det var jag och Ronny som kom på det. Vi hittade inget bra namn, helt omöjligt. Men så kom vi på först Commando. Men så klade vi till PF för att det lät fylligare. Men det är inget vidare namn.

– Vi har väl ganska många texter nu på svenska. Men vi tycker det är mycket lättare att skriva på engelska, men i och för sig är det bättre på svenska. Vi är inget politiskt band utan spelar bara för skojs skull.
Jörgen (manager, roadie) vill att vi ska göra om texterna för att de är ganska dåliga, vissa. Men man slår nog ifall man har bra texter.

Omslaget till singeln är som ett vanligt omslag. Ihoplimmat alltså, inte bara ett löst blad som de flesta andra hemmagjorda singlar.
– Det var skitjobbigt. Vi satt och limmade alla 300 exemplaren för hand. Omslaget tycker jag är fult, härmat Sex Pistols med utklippta bokstäver och så. Men man ser på en gång att det är punk.

– Raggarna här uppe är ganska förbannade på oss. När vi lirade med proggbanden skulle dom slå ihjäl oss. Vi ska snart lira på knuttestugan, men då vågra dom nog inte komma. Men jag tycker inte texten är speciellt elak faktiskt.
_ Ronny var på en restaurang för ett tag sedan. Då kom raggarna och tyckte att texten var en förnedring mot dom. På Folkets Hus skulle dom märka oss. Men det är inget att vara rädd för.

– Vi har väl en 16-17 låtar omkring 2 minuter allihop. Svenska texter har vi väl på en 8-9 stycken. Men just nu håller vi på att repa in tre nya. ”Gävle Stad”, Sid Was a Ripper” och ”Belsen was a gas”. Jag vill gärna köra en del kända punklåtar. Jag menar, det finns så många bra som inte är speciellt kända. Men dom andra i bandet vill inte det. Vår dansbandstrummis vill köra Magnus Uggla. Så vi har repat in ”Vad ska man ta livet av sig för” Har du hört va? Men det är han som bestämmer. Han kan kicka oss ifall han vill. Men snart blir det tvärtom och det ska bli skönt.

Så kommer vi in på ett snack med en ny skiva med PF Commando.
– Vi ger kanske ut en EP i januari med bara engelska texter. Först tänkte vi på en LP men det blir för dyrt för oss. Men just nu håller vi på att sätta in på bansken så vi kanske kan spela in en LP i mars.april, det skulle vara jävligt kul faktiskt.

– Vet du hur lång tid det tog oss att mixa och spela in plattan? 7 timmar sammanlagt, det är faktiskt sant.

Vad handlar era låtar om?
– Det är väl mest tristess och hur tråkigt allting är. ”No more masturbation” handlar om killen som tröttnat på att runka och skär av sig kuken. ”London sightseeing” beskriver en Englandsresa. Att man inte ska gå till slottet, eller Madmme Tussauds utan gå på konserter och ha kul på pubar. ”Johnny Bugger” om en kille som spelar rock, men inte är speciellt känd. ”Get fucked” om brudar och kvinnans frigörelse. ”Failed abortion” en misslyckad abort.

– Vi har börjat slopa en del långsamma låtar för att bara lira ösiga men ett par stycken lugna, inte slöa direkt men ändå inte jätte-ös låtar har vi behållit.

– Gävle är en jävligt tråkig stad. Vi har inte fått några spelningar förrän sista tiden men publiken är ändå så tråkig, bara står där och ser uttråkad ut. Ska man lira så ska det vara en fredag då alla är fulla. Först då kan det bli lite stämning och hoppande.

– Det är tack vare punken som vi bildades. Det var bra att den kom, verkligen. Hade inte den funnits hade det inte varit många band idag. Vi tyckte att det var kul att börja lira punk. När man var mindre lirade jag Black Sabbath och sånt, men det här är något helt annat.

– Jo, det finns ett punkband till här i Gävle som heter Krångel. Dom har inte en enda egen låt, bara en massa Sex Pistols. Bugs heter några som kommer från utkanten också. Vi funderar på att hyra en lokal i källaren av Folkets Hus. Där är det skithäftigt, ser ut lite som Vortex, litet och inga fönster. Men det ät inte nåt säkert. Måste snacka mer med de andra banden.

– Hittills har vi sålt en 150 stycken singlar men vi hoppas på att sälja alla exen snarast, (365 tryckte de upp). Woolfis i Stockholm tog 15 direkt. På bara några timmar sålde de fem. Men vi har börjat bli lite kända här uppe i Gåvle nu. Tidningarna har skrivit lite och det kom ganska mycket folk till senaste spelningen. Men det var väl för att det stod punkrock på affischen. Jag tror att det kommer att gå bra för oss.
Rip Nr 6 – Jeppe

Stranded Nr2
Låter fruktansvärt men….av Janne Nilsson
Deras singel låter fruktansvärt.
Deras båda sångare är något av det värsta jag hört på platta, men ändå finns där något i gruppen som ändå attraherar mej och får mej att tro på grabbarna.
Bandet heter alltså P.F Commando och kommer från Gävle.
De har släppt en singel och med verkat på en samlings-lp med Gävlegrupper..
Och dom har planer på en EP med bara engelska låtar och en lp framåt våren.
Men spring nu inte benen av er för att leta upp deras första singel, ni kan göra bättre investeringar….
Men dom kommande plattorna kan bli nåt….
Deras sound på låtarna är perfekt.
Allting byggs upp jävligt fint och gitarristerna går bra ihop.
Men sen när sången kommer in då är det som om solen trillat ner över oss, då brakar helvetet löst.
Dom började spela i mars/april och gjorde sen det stora misstaget att gå in i studio i juli.
Bandet resonerade rätt klokt när dom gav ut singeln, men ändå….
Om man inte tillhör Sthlms-GBG-Malmö maffian är det enda sättet att upptäckas att ge ut en singel.
Man kan ju inte hålla på att harva i Gävle hela livet.
Klimatet för ett punkband är inte det bästa i den här stan, enligt deras manager Jörgen Bällstav.
Men inte är väl 4 månader hela livet?
Dom kunde väl väntat till -79 i varje fall och under tiden letat upp en ny sångare…
Men dom kommer att låta höra av sej inom en snar framtid, tror jag. Gruppen består av Kennet Jansson sologitar, Sonny Jansson bas, Janne Ricknell gitarr och Ronny Lundgren trummor.
Både Janne och Sonny sjunger, men det låter lika jävligt om dom båda.
Deras texter är helt meningslösa och under all kritik.
Det är ju inte så skoj med låtar som handlar om killar som har tröttnat på att runka och skär kuken av sej, om en Englands resa där dom förklarar att man inte ska gå på slottet eller Madame Tussadus utan på konserter och pubar, om en kille som spelar rock och inte är känd, misslyckade aborter.
Jag tycker inte det låter särskilt kul och dom kör hälften av låtarna på engelska.
Enligt deras manager så kan man placera in dom i facket för humoristiska texter med dragning åt sjuk humor.
Jag tycker dom borde tänka efter vad dom gör och satsa på texterna och dessutom lägga av med engelska texter.
Stranded Nr2

Censur Nr 1
PF Commando är ett band från Gävle, som består av Janne Ricknell gitarr och sång,Sonny Jansson bas och sång, Kenneth Jansson gitarr och Richard Sandberg på trummor.
I juli – 78 spelades deras första singel in.Den bestod av ”Svenne pop” ”Raggare” och ”Suburban kid” .
Att dom gav ut en singel så snabbt efter starten berodde på att man såg det som enda chansen att bli upptäckta.
Så i februari och mars spelade man in en hel LP på egen hand.
Lpn fick namnet ”manipulerade mongon”,som kostade 10 000 kr att spela in och trycktes upp i 500 ex.
P.F Commande har även medverkat på en samlings LP med Gävlegrupper.
Här är några frågor som jag ställde till Janne:
När och hur bildades bandet ?
Janne : Vi bildades i maj-78 för att vi var så jävla trötta på all jävla musik vi hörde.
Utbudet i Gävle bestod mest av hippie jävlar…som stod och spelade halvtimmes låtar.
Vår ursprungliga trummis har vi spolat för han var Svenne pops bög, och istället har vi nu en skinhead från skogarna öster om Gävle, ett riktigt odjur.
Hade ni lirat något instrument innan starten av P.F Commando ?
Janne: Ja alla hade lirat mellan 1 – 3 år, fast vår nuvarande trummis har lirat i fyra månader..
När hade ni er 1:a spelning ?
Janne: Fredagen den tredje november.
Har ni gott om spelningar ?
Janne: Skitdåligt, kanske en spelning i månaden, som oftast utan pröjs.
Hur många låtar har ni nu och vad heter dom ?
Janne: Vi har väl ett 30 tal låtar, orkar inte räkna upp alla , men du vet ju vilka som är med på LPn.
Varför har ni låtar både på engelska och svenska ?
Janne: Det är roligare att skriva på engelska på grund av det rika ordförådet som finns där.
Men då hajjar istället ingen vad vi sjunger om, så nu skriver vi de flesta låtarna på svenska.
Vem skriver låtarna ?
Janne: Det mesta har Sonny skrivit för han har den sjukaste hjärnan.
Vad handlar låtarna om ?
Janne: Allt möjlig, vi har inget bestämt tema i våra texter, vi skriver det vi känner för stunden !
Vilka är era influenser ?
Janne: Vet ej….har alltid haft klart för mej hur det ska låta, och satt det i praktiken när jag själv började lira.
Vad tycker ni om er LP och singel ?
Janne: Det är inte så jävla lätt och tycka när man hört skivorna ett par hundra gånger.
Är bara jävligt trött på dem och vill göra nya.
Kommer det nån mer skiva ?
Janne: Vi ska spela in en ny LP i slutet av augusti
på Pang records, EMI ska distrubiera.
Vi har kontrakt på ett år, dvs en singel och en LP.
Många kritiserar er sång, vad tycker ni om det ?
Janne: Vi ger fan i vad folk tycker om vår sång,
en del gillar den andra inte.
Vad tycker ni om de andra banden i Sverige ?
Jane:Shit nuförtiden , utom 3-4 st band.
Vad tycker ni om de engelska banden ?
Janne:Shit nuförtiden , utom ett fåtal.
Vad är viktigast text eller musik ?
Janne: Båda är lika viktiga.
Hur går det för P.F Commandeo i framtiden ?
Janne: Jävligt svårt att sia om, men vi kommer
nog att hålla ihop.
Säkert kommer man om 15 år att hitta P.F Commande i en punknostalgi våg som reliker från sena 70-talet.
Från Censur nr 1

pf_live_wictoria

Come-back av PF – då gick publiken
– We ain´t mods, we ain´t mods, studsar mellan husväggarna på Södra Centralgatan. På skinnjackornas uppslag blänker anti-kärnkraftsknapparna ikapp med idolnamn som UK Subs och 999.

Det är inga mods som väntar på sina idoler utanför Folkets Hus på fredagskvällen. Det är väluppfostrade punkare som slänger ölburkarna i papparskorgen när de druckit ur dem. Det ska vara fint utanför Folkets Hus när punkarna har lämnat det.

– Annars kanske vi inte får vara här nå mer, viskar någon oroligt. Så öppnas portarna och frusna punkare glider nerför trappan till hantverkarsalen.
Bisex B (hur stavas det?) värmer upp publiken när de kommit in.
– Det här ska inte va nån jävla TV-kväll. Upp å bössa, skriker sångaren i Bisex B.
Men publiken vill inte lyssna till nåt halvtaskigt förband. De väntar på PF Commando.

Inget levande
Efter förbandet spelas reggae och punk ur högtalarna men några levande musiker syns inte till. Men så äntligen går glitterridåerna upp och så står de där för första gången live i ny uppsättning. Det nya PF Commando med sångaren Johan Meherns, Kenny Jonsson på gitarr, Sonny Jansson på bas och Rickard Sandberg vid trummorna.

Publiken jublar och klappar händerna. Förväntningarna är höga. Det känns pirrigt och nervöst. Hur låter det nya PF?

Så klämmer Johan Mehrens i med gamla välkända ”Auschwitz”. Han skriker så han darrar i hela kroppen och orden blir en grötig, hes massa. Medan han sjunger dansar han omkring längst framme på scenen och tar fansen i hand likt en amerikansk presidentkandidat.

Till hälften
Hantverkarsalen är bara till hälften fylld och medan PF spelar omväxlade gamla och nya låtar försvinner publiken. Besvikna glider de ut genom dörrarna och applåderna efter varje nummer är nu mycket tafatta.

Efter knappt en halvtimme finns väldigt få åhörare kvar. Så få att PF Commando inte tänker fortsätta spela längre.

De avslutar med att föraktfullt kalla publiken för kräk.

PF Commandos comeback blev inte vad publiken hade hoppats på. Inte ens de gamla låtarna lät som förut och i protest lämnade publiken konserten.
Gefle Dagblad onsdag 19 mars 1980 – Lena Johansson

PF Commando ”Manipulerade mongon” (Comm recprds)
Nästan vartenda nytt svenskt band har väl nu spelat in egna singlar. Många sögs upp i SAM:s distribution, andra av kommersiells bolag och andra bara försvann.

Detta är såvitt jag vet den första ”hemkörda” LP:n .
Den är riktigt bra.
PF Commando är från Gävle.
Det märks att de lyssnat på och påverkats av Sex Pistols, men LP:n innehåller så mycket eget att gruppen inte kans ses som plagiatorer.

Inte för att jag längre vet vad punk står för, men jag inbillar mig att detta är punk. Men det är en dum etikett och jag nämner ordet bara för att ni ska ha nån nys om vad det handlar om.

Många nya svenska band hamnade snabbt i en konstig sits mellan gammaldags progg och nyare hård musik. De stockholmska så kallade punkbanden är kvar i plagiatstadiet och verkar hellere vilja leva upp till nån larvig stjärn- eller divaroll istället för att vidareutveckla de idéer de en gång startade med.

PF Commando håller sig, som tillexempel Rude Kids, striktare till sina musikaliska rötter. Det är drag, larm och ös. LP:n är full av brister, mixning och produktion är ibland usla, men man hittar övertygelse, självironi, spelglädje, humor och talang.

LP:n har 15 låtar som varierar mellan 1.27 till 4.20. Många är rasande men PF Commando vågar luta sig tillbaka i ”Gänget från 60” som är en lysande uppgörelse med vad som hände musikaliskt och politiskt i de så kallade ungdomsrörelserna från slutet av 60-talet fram till idag.

De sjunger ”rocken i Gävle håller på å dör, bara för nån jävel tycker att du stör” och de hoppar på Sveriges Radio )”Svenne pop”), raggare och discotyper. De driver både med sig själva och Sex Pistols (”I´m innocent” och ”Auschwitz”) och har egna och begåvade textuppslag, ”Failed abrtion” och ”No more masturbation”.

Utan ironi skulle de låtarna blivit dålig punk men som det är fungerar PF Commandos musik utomordentligt.

Just nu står ”Manipulerade mongon” i samma klass som Status Quos live-LP när det gäller att rensa öronen från all skit.

PF Commando har inget bolag bakom sig. De tycker, i alla fall nu, att det är roligare att fixa allt själva, och en stor del av LP:ns attraktion ligger i att de bevisat att man verkligen kan göra nåt på egen hand, bara man jobbar och vågar.
Mats Olsson – Expressen

PF Commando ”Svenne pop” (Comm-records)
”Snabba, ösiga låtar med roliga texter”. Så beskriver man nog bäst innehållet på Gävlegruppen PF Commandos första singel, ”Svenne pop”. En bra singel, bortsett från en del bitvis jobbiga gitarrsolon.

En LP det går att lyssna på. Man kan tydligt höra var musiken har sina grunder (Sex Pistols) men de gör den på sitt eget sätt. Gruppen har framtiden för sig, och när LP:n sålt slut (önsketänkande) så kanske ett större bolag hör av sig. Om det nu skulle gå så långt skall vi hoppas att mixningn blir bättre. Plattans bästa spår är ”Gänget från 60”, ”Auschwitz” och ”Rocken i Gävle”. Ett ständigt återkommande tycks vara att skriva ner raggarna, och det gör även detta Gävleband. Raggarna kan väl lämnas därhän tycker jag, det måste väl finnas andra saker att kritisera i sina texter.
Stranded Nr3

Intervju med Sonny
P F Commando var något av föregångare inom den svenska punkvågen. De var det första punkbandet att släppa en självfinansierad LP (Manipulerande Mongon en LP som samlare är villiga att hosta upp åtskilliga hundralappar för att få i sin ägo) Men de visade också att punken inte bara var ett storstadsfenomen som begränsade sig till Stockholm eller Göteborg.
P F Commando var Gävles första punkband och inspirerade många andra till att bilda band och spela in egna plattor. Jag fick chansen att ställa några frågor till sångaren och basisten Sonny Jansson om PF och Gävles punkscen.

Sonny berättar om hur hans musikintresse började:
– Mellan 6-11 års ålder lyssnade jag på Stones, Kinks, Beatles, T-Rex och Credence. Men när jag fyllde 11 fick jag en Black Sabbath skiva som jag tyckte var det bästa jag någonsin hört, efter det slängde jag alla mina tidigare skivor. Naturligtvis blev det mycket på hårdrock som t ex Led Zeppelin, Budgie och Black Sabbath.

Fast efter ett tag kändes hårdrocken urvattnad och fylld med intetsägande texter. Den totala brytningen kom när jag hörde Triumph sjunga ”you are like the sugar in my coffea and honey in my tea” detta blev för mycket och jag beslöt mig för att inte lyssna på band med vokalister. Så jag började jag lyssna på jazz och faktiskt rätt mycket på Roxy Music (ett avsteg från min vokaliststrejk).

Sen kom ”Anarchy in UK” och slog till mig som som en sten med de inledande riffen.

Det som attraherade Sonny med punken var framför allt var attityden samt den råa enkla musiken ”som välde emot en som en ångvält”.
– Attityden att allt är möjligt, skit i gamla konventioner om hur musik skall låta det tilltalade mig.

Med en så avvikande och uppseendeväckande stil som punk så är det lätt att tro att Sonnys föräldrar skulle reagera negativt.
– Mina föräldrar var mycket förstående och uppmuntrade oss i vårt spelande. Brorsan spelade gitarr. Så han hade tillsammans med DiLeva vad man kanske kan kalla punkband. Dom skrämde slag på vår mormor i alla fall när dom repade där.

Så tillsammans med en fd dansbands-trummis och Janne Ricknell på gitarr bildade bröderna Jansson P F Commndo. Namnet var enligt Sonny:
– En förkortning som det var upp till betraktaren att associera fram en betydelse. Jag har själv hört en massa associationer från våra fans allt från Punk Force-, Pitt Fitt-, Public Force-. Penis Förlängnings- Commando. Men som sagt var, var och en fick tyda in vad dom ville.

De band som influerade PF Commando var Pistols, Damned, Clash och Buzzcocks men även Johnny Mopeds första var något av en favorit för Sonny.
– Pistols, Damned, Clash och Buzzcocks tycker jag håller än i dag. Så någon gång ibland plockar jag fram något slitet vinylexemplar och går in i en nostalgiträff med njutning. Berättar Sonny

PF Commando var liksom de flesta andra svenska punkband starkt influerade av den engelska punkscenen men det fanns även svenska band som de lyssnade på.
– Jo, Problem tyckte jag var bra, men även Ebba Grön var helt ok, f ö så spelade vi tillsammans med Ebba vid något tillfälle.

Att spela ute var inte så lätt under de tidigaste punkåren.
– I början var speltillfällena väldigt få, då punk i princip var bannlysta på de flesta ställena i Gävle. Så vi ordnade våra spelningar själva. Det var oftast fullsatta så naturligtvis påverkades de ”ekonomiska krafterna” och vi blev välkomna att spela på de flesta ställena i stan. Vi spelade också en hel del utanför Gävle bl.a. i Stockholm.

Idag har dock Sonny ingen kontakt med musikscenen i Gävle. Men under åren med PF Commando blev det en hel del musicerande eftersom han också ingick i bandet Qiuet/Quiet Men gick det verkligen att lira i två band samtidigt?
– Ja det funkade bra så länge vi inte hade så mycket spelningar. Jag var bara en ”nödlösning” för Quiet och bandet letade hela tiden en fast bassist.
Quiet hade startats av Mike och Muttis så båda banden, PF och Quiet var sprungna ur samma grupp.
– Mike o Muttis, min bror och jag ingick i samma konstellation då vi bildade band 1977. Bandet sprack dock efter en spelning och konstellationerna PF Commando och Quiet bildades.

Eftersom PF var Gävles första punkband så gick de inte obemärkt förbi.
– Reaktionerna var mycket blandade och fanns en klar uppdelning för och emot PF Commando. Det var mycket bråk på de första spelningarna då många främst raggare skulle dit och slåss med oss.

Men med tiden så växte punkscenen i Gävle och en ”uppsjö” med band spelade snart i varje källare.
– Det bildades väldigt många band under den här perioden men många var kortlivade projekt och rätt usla. Ett band som hade charm och några sköna låtar var Bugs. DiLevas första Projekt Pillisnork och Modern Art tyckte jag också var jävligt bra.

DiLeva själv berättade i Radio-serien ”Livet är en fest” att PF faktiskt inspirerade Pillisnorks att göra en egen platta, men hur gick det till när PF blev Sveriges första punkband att ge ut en Lp?
– Vi var väldigt kreativa under denna period.
Vi hade i princip tre låtskrivare i bandet och hade efter ett tag väldigt många låtar som vi ville ge ut.
Processen skyndades på av vi ville vara först med en LP bland punkbanden i Sverige. Vi hade musikcirklar på Medborgarskolan som finansierade en viss del av inspelningen, resterande sköt vi till själva. Skivan var inte dyr att spela in och jag tror att hela projektet gick på strax under femtontusen kronor. Plattan fick ganska hygglig kritik bl.a. i Expressen. Och vi kände nog oss ganska nöjda.

Fast vår efterföljare ”Jag en Duva” fick däremot usel kritik överlag. Jag tycker att plattan har en viss charm än idag med några starka spår. Men i efterhand skulle vi nog ha lagt ned några flera timmar på att producera plattan.
Känns det inte märkligt att amerikanska samlare betalar hundratals kronor för ett ex av ”Manipulerade Mongon”?
– Då jag har lite insikt i hur ekonomi fungerar känns det inte märkligt då utbud och efterfrågan styr priset på en vara. Våra skivor gjordes i små upplagor. Frågan är dock om dessa samlare lyssnar på skivorna eller om de enbart samlar damm i väntan på ett högre pris.

Själv hävdar jag att det vore en vanära för ”Manipulerande Mongon” har några riktiga höjdarspår. Tyvärr har inget skivbolag hört av sig än för cd-realese på någon av P F Commandos plattor. Något som Sonny ställer sig direkt positiv till.
– Jag har jag själv funderat på en samlingsskiva men tiden har inte funnits till för att driva ett sådant projekt.

Sonny berättar vidare om de dåliga erfarenheterna av Pang-records, ett klassiskt lurendrejeribolag.
– Vi fick kontrakt med Pang records efter första skivan. Glada i hågen åkte vi ned till Stockholm för att spela in skivan.
Samarbetet mellan oss fungerade inte alls.
Pang records ide om vad punk stod för var någon slags Eddie Medusa variant. Bl.a. skickade de förslag till oss på texter som de ville att vi skulle spela in. Ett par av förslagen var ”slavinna i gummikläder” och ”det går i Evas bak”.
När vi sedan skulle göra omslaget till skivan bröt det totalt mellan oss. De ville att vi skulle pissa på varandra och leka med hundskit. Efter många år fick jag en kontakt med en person som visste var representanten för Pang befann sig och jag ringde upp honom och fick köpa loss banden. (Det är den skivan som heter ”In a pose” Farbrors anm)
Det finns enligt Sonny inget mer inspelat material med PF Commando utom några liveinspelningar av rätt dålig kvalité.

Jag passar på att avrunda frågestunden med att fråga lite om vad för musik Sonny stoppar i cd-spelaren nuförtiden. Om han har barn och vad han livnär sig på idag.
– Jag lyssnar mest på techno break beats från Carlifonien typ Mean Beat Manifesto, Lunatic calm, Fluke, Crystal Method men även en del rock som Nick Cave, Reverend Horton Heat och John Spencer Blues Explossion.

Jag arbetar som revisor i Gävle och har tre barn som jag tror alla uppskattar ”Pappas musik”. Två av mina barn lyssnar på nyare punkband så ibland sticker jag till dom någon Clash eller Damned låt som de faktiskt tro det eller ej uppskattar även om de tycker att går för långsamt.
Jojo…det är tidens tempo !!!

När han ser tillbaks på ”punkåren” hur summerar han då den tiden?
– Jag ser med glädje tillbaka på den tiden. Det rådde någon slags pionjäranda som var väldigt kul att få vara med om. Vi bevisade även att allting kan gå även om man har alla emot sig och detta har varit en nyttig lärdom för mig genom livet.

Jag känner också att vi (PF) haft stor betydelse för musiklivet i Gävle. Den explosion av band som kom efter oss bevisar detta. Band, som aldrig skulle ha börjat spela där medlemmarna tyckte att dom var för dåliga, kom igång!

Hör folk av sej fortfarande ang P F bortsett den här intervjun?
– När vi släppte ”In a pose plattan” för några år sedan hörde rätt många av sig och ville höra historien bakom bandet. Numera kommer jag mest i kontakt med folk på krogen när de är på fyllan och vill snacka nostalgi. Avslutar Sonny
Intervju Jocke Sundberg

TERROR POPpf_commando_retro_terrorpop_stor