25 maj, 2024

WC_05_01 WC_04_01
WC
Eskilstuna 79-84

Medlemmar:
Perry ”Knott” Ingman: Trummor
Tommy Göstasson: Bas
Niklas ”Nille” Andersson: Gitarr
Jörgen Bröms: Gitarr, sång
Tony Andersson: Gitarr -84

Historik:
WC bildades 1979 av gitarristen Niklas Andersson och basisten Tommy Eger. Efter en turbulent och ganska oseriös start fick bandet sin första spelning hösten 1980 som trio där Jörgen Bröms spelade trummor och sjöng. Gruppen blev en kvartett våren 1981 då man plockade in Perry Ingman som trummis och Jörgen blev istället gitarrist. Med denna sättning vann man, hösten –82, en rockbandstävling, där första priset var en singelinspelning. Plattan spelades in dagarna före nyårsafton samma år i, numera avsomnade, Pop Studio i Eskilstuna. På A-sidan hamnade ”Polis, polis” och som B-sida satte man ”Pappershjältar”. Försäljningen av skivan genomfördes på ett lite annorlunda sätt. Man anordnade en spelnig där publiken,för endast 20 kronor i inträde, bjöds både på singeln och tre band på scen. (f ö tog nästan all 500 ex slut den kvällen.) Som kuriosa kan nämnas att det minst sagt lyxiga omslaget, designat av Torsten Braf (fortfarande nöjesreporter på Eskilstuna-Kuriren), kostade mer än vad själva vinylsingeln gjorde. När Jörgen i början av 1984 beslutade sig för att lämna hemstaden bestämde man sig att hålla en avskedspelning i Eskilstuna Folketshus på skärtorsdagen. Gruppen ersatte Jörgen med Tony Andersson, tidigare sångare i bandet Kontaktlim, men en tid senare las ändå bandet ner och alla gick åt varsitt håll. De f d medlemmarna fortsatte att spela tillsammans i olika konstellationer, Perry och Tonys i b.la Pussy Galore och Gastones (President Gas), men också Tommy och Jörgen (som flyttade tillbaka till Eskilstuna 1986) spelade tillsammans, under en kortare tid, som – Alla Presidentens Män.

1999 återförenades WC igen, med alla gamla medlemmar utom Niklas, man uppträde bland annat på Pipaluckbolagets gala i Eskilstuna och spelade också in 12 av de gamla WC- låtarna. Inspelningen var tänkt att släppas på Rosa Honung, men ingenting hände och WC gick åter i graven.

I september 2011 gav Undefined Sounds äntligen ut denna CD och man har ävan lagt till sju outgivna studioinspelningar samt låtarna från singeln Polis, Polis.

Releasefesten för skivan hölls 30 september 2011 på Josef’s House of Blues i Eskilstuna.

Hela skivan finns på Spotify:

https://open.spotify.com/album/733SSkCruE4sRjClbgFJVk
Modifierad text från boken Ny Våg

Låtar: Polis, Polis, Pappershjältar, Barn i ett krig, Bomb, Människa med stort A, Rysslands moder, 1984

Diskografi
Singel: Polis, polis – Pappershjältar (??? – 600 ex)
Samling cd: Varning för Punk vol 1: Polis, polis (Ägg Tapes – Distortion records – 2004)

Övriga inspelningar:
Demo: 1983, Pop studio Eskilstuna: Bomb, 1984, Människa med stort A. Bandet har även spelat in två tidigare demos i Pop studio åren 1981 och 1982.
Video: Någonstans finns det en video när bandet spelade i Sporthallen i Eskilstuna lucia 1983. När bandet återförenades i början av 2000-talet filmades två framträdanden. Ett i Stadsparken i Eskilstuna och ett på Josefs Bar.