21 april, 2024

304429_411078915618147_1639811686_n561877_424723117587060_1456890407_n309277_411077132284992_1553759877_n 404017_411076868951685_629338038_n 423758_411076938951678_681429094_n
A.P.A.

Nyköping – Stockholm 1979.

Medlemmar:
Stefan ”Ztene” Nilsson: Bas
Carl Brandt: Sång
Peter Åhrberg: Gitarr
Fredrik Lardén: Trummor

Historik:
Arroganta Posörer Agerar eller Aldrig På Arbetet eller… Namnen var många…Men det startade 1979, på Tessinskolans Gymnasium i Nyköping och namnet Apologistskolans Punk Angsambel av Ztene (Stefan Nilsson), sedermera medlem i MC-bandet Black & Decker, mest som en ploj och för att han ville leva ut sina Sid Viciouskomplex till fullo, så det var ju tur för honom att Carl Tärnström (som senare döper om sig till Carl Brandt) just fått sparken från sitt Modsband The End för att han skrev alldeles för punkiga låtar, dessutom hade han en fäbless för att åma sig som Johnny Rotten på scen och detta passade Ztene som hand i handsken. Så snart var den anarkonihilistiska punk-combon ett faktum, efter det sedvanliga strulet med medlemsbyten, replokals-problem och annat så var bandet en homogen massa med Ztene på bas, Carl på sång, Peter Åhrberg på gitarr och Fredrik Lardén på trummor. Från början var man ett renodlat coverband med bara Sex Pistols och Iggy Pops NO FUN! på repertoaren. Detta blev i längden lite tråkigt, så precis som sitt brodersband Bods Bollocks i Eskilstuna började man snart skriva egna låtar. Men man frångick inte den nihilistiskt ironiska bana man byggt upp som hatälskat band Carl skrev ”hyllningslåtar” till Idi Amin, D:r Mengele och Mohammad Khaddafi och hyllade även Jonathan Swift i sin Vi äter barn (ett anspråklöst förslag), Ztene bidrog med en av deras absoluta hitlåtar om det hårda livet i Brandkärr, Lever & Sparkar.

Det nystartade skivbolaget Studio Otukt (som senare kom att byta namn till Beatbutchers records), fick ögonen på bandet som Levde och sparkade och snart fanns det ett par obskyra singlar med A.P.A. ute i handeln. De kuskade runt i Mellansverige och spred sina motsägelsefulla budskap till en växande skara.

Man lärde känna den tidens stora ”punkhjältar” Asta Kask, Köttgrottorna, Johan Johansson från KSMB och Sir N från Incest Brothers, med vilka man gjorde den konungsliga Hufvudstaden osäker under sina korta men intensiva levnad. En av höjdpunkterna i mer än en bemärkelse var en spelning i Norrköping på en radiostations hustak, för övrigt samma radiostation som man hade gjort en specialinspelad jingel åt [Dressingen], det minnesvärda var, i alla fall för det gamla modset Carl, att precis som Beatles hustakskonsert så kom farbror polisen och tog hand om dem som vanligt.

Bandets sammansättning var lite för splittrad för att det skulle hålla någon längre tid, Carl hade redan börjat spela visor på krogarna i den närmaste omgivningen, ”Det gav fri öl och man slapp släpa så djävla mycket utrustning…” som han uttryckte det. Peter Åhrberg sneglade ner i avgrundsdjupet och bildade gothbandet Solar Lodge, Fredrik Lardén började på musikhögskolan och utbildade sig till operasångare [sic!] senare skulle Peter och Fredrik tillsammans med Ztene starta röjarbandet Black & Decker som ett sidoprojekt, ytterligare senare skulle Peter börja spela Moog i retrobandet Dub Sweden. Där han kunde kanalisera sin ungdoms kärlek till the Clash. Carl återfinns i punkviskonstelationen De Osaligas Kapell hardtogetrecords.com/osaligas_kapell som för övrigt härbärgerar Clabbe Fredriksson och Marcas Oreglia från post1977bandet MANSIC mansic.com

Några pressröster om A.P.A:
”(…) på festivalen spelade bl.a. Stockholmsbandet A.P.A, ett udda punkband vars texter inte är särskilt rumsrena.” (Roger Kellerman, Folket)

”Punk är en proteströrelse som börjar bli rumsren, vilket är mer än man kan säga om kvällens sista band APA, vad de vill åstadkomma med sina ironiska attacker är svårt att sia om, men omtumlande är det.(Tony Balogh, Aftonbladet)
Text Carl Brandt

Låtar: Mengele, Vi äter barn, Lever o sparkar,

Diskografi:
EP: Tänk om…- Dr mengele i presume – Häftig bil – Lever & sparkar (Beatbutcker ORS 5 -87)
Singel: 02:00 – Ronny Ronny, bang bang (Beatbutcker ORS 8 -88)
CD: Nihilistpop med A.P.A (2014)
Samling Kassett: Ultra öser vidare: Vi äter barn (K.U.K Records -9?)
Samling CD: En musikalisk hyllning till Köttgrottorna 30 år (Beatbutchers ORCD 62 -13) 

Övriga inspelningar:
Demos; Idi kom hem (1983) Vi äter barn (1986) Uhr zwei (1987) Belsen va’ en gas (2011) pendeltåg (2013)
Live: Luciarock folkets hus nyköping 1985 Mot rasism (med mongo som gästapa) katrineholm1986 samt ett antal insp. från Ultrahuset/HunddagisetVi Äter Barn
(ett anspråkslöst förslag)
C Brandt

Vi äter barn när vi ser våra rutor glöda
Vi äter barn när bilderna bubblar av döda
Vi ropar bra när mystiken gör mat av ljus
Vi äter barn när tekniken ger oss dagliga rus
Pappa dricker pilsner
Mamma rullar garn
Ser på pappas pilsner
När vi äter barn

Vi äter barn när det strömmar ur apparater
Vi äter barn när de slaktas av psykopater
Vi ropar mer när tekniken gör mat av ljus
Vi vill ha fler när tekniken ger oss dagliga rus
Pappa dricker pilsner
Mamma rullar garn
Ser på pappas pilsner
När vi äter barn

Vi äter barn när vi ser våra rutor glöda
Vi äter barn när bilderna bubblar av döda
Vi ropar bra när mystiken gör mat av ljus
Vi äter barn när tekniken ger oss dagliga rus

Lever & Sparkar
Ztene

Hej alla barn jag heter pär,
hemma här sitter farsan och svär
han är bara sur och tvär,
jag ska skjuta den fan med mitt luftgevär
morsan är på hem och brorsan är hög
syrran är nere hon är gift med en bög
han är pissbög och djävligt trög
jag fick en femtiolapp när jag var där och sög
farsan dricker T-sprit för att hålla sig i trim
jag går ner i källaren och sniffar lim
dom flesta tycker att vi lever i misär
men jag trivs djävligt bra här…
jag lever och sparkar vomerar och knarkar
efter mitt sista skrik blir jag säkert ett vackert lik…

Nere hos Johnny T där brukar jag alltid va
Där har man roligt varenda da
Han har fått en sändning och vill tända på
Vi skjuter väl ett halvt kilo eller så
Raglar hem i gatlyktors sken
Med förstorade pupiller och sönderstucken ven
Haschet är slut lixom mitt preludin
Jag får slanga en bil och dricka bensin
farsan dricker…
jag lever och sparkar…