21 april, 2024


Zlemmy Zlukers

Dalarna – Malung 1977-1978

Medlemmar:
Jan Jansson – Gitarr
Peter ”Storis” Tauni – Bas
Håkan Tapper – Sång
Leif Ahrnseth – Trummor

Historik:
Malungs första punkband och det första bandet som jag var med och startade runt 1977- 78. Jag gick i sjätte klass och var väl 12-13 år.

Det började med att jag och Håkan hade sett Sex Pistols på tv och blev helt sålda. Storis tyckte också det var häftigt, hans pappa hade dessutom spelat i ett band och ägde både bas och förstärkare. Så vi tre kom fram till att vi skulle starta ett band. Leif som gick i min klass kunde spela en rak fyrtakt men hade inga egna trummor däremot ägde hans bror ett trumset, så vi tjatade på Leif att han kunde låna dem och vara med i vårt punkband.

Jag själv köpte en halvakustisk ospelbar gitarr med ett par strängar och kopplade ihop två gamla rör-radioapparater och en högtalare och fick på så sätt en gitarr som lät distad som fan.

Håkan skrev texter och Leif höll sin fyrtakt och så försökte jag låta på något vis med min gitarr men fattade ingenting i början. Dessutom dök inte Storis upp när vi skulle repa! Jag kommer ihåg första gången när vi plötsligt upptäckte att vi spelade i takt och hade nån struktur som lät som en låt. Vi blev helt i extas, det var värdens kick! Så vi gjorde låt efter låt som mer eller mindre lät ganska lika måste jag erkänna.

Sen slutade Leif och Storis och istället kom Håkans bror Pär med. Han hade köpt en elgitarr och lärt sig spela riktigt skapligt. Håkan började spela trummor och jag bas. Så vi bytte namn och och sättning några gånger. Ett tag var vi Pelle Pärlemor & Pälsänglarna lite senare Stress men så småningom blev Håkan, Pär och jag Sune Studs & Grönlandsrockarna bandet som blev min slutstation 1985. /Jan

Låtar: Malungs kommun, Arne Norlin, Högfärdig, Regeringen

Övriga inspelningar: Replokal 1977