10 april, 2024


Svea Skandal
Ulricehamn – Västra Götaland 1979-1985

Medlemmar:
Johan ”Gasten” Borg:
Mikael ”Gusten” Gustafsson:
Sven Olof ”Böy” Johansson:
Joakim Pantzar: Trummor
Claes Claesson: Trummor
Putte Trolin: Sång
Ulf ”Garten” Abrahamsson: Gitarr, sång
Green: Trummor
G/Krille: Bas

Historik:
Starten på Svea Skandal började lite tveksamt med en repning julen 1979 och några sporadiska försök året efter. Först när vi fått låna riktiga instrument och replokal genom skolan sommaren 1981 började vi få formen av ett band. Det var jag, Gusten och två kompisar – Krille och Green. 1982 kom Böy med vilket innebar att kärntrion, Mikael ”Gusten” Gustafsson, Johan ”Gasten” Borg och Sven Olof ”Böy” Johansson var komplett. Andra som vid något tillfälle spelade med Svea var Joakim Pantzar, Claes Claesson, Putte Trolin och Ulf ”Garten” Abrahamsson.   

Till en början hade vi svårt att bestämma vilket bandnamn vi skulle ha. Ogräs, Kloak, Stubbåker var några. Men vi hade börjat som Svea Skandal och det blev till slut det vi fastnade för. Att vi bildade ett band var ju helt enkelt för att punkrocken väckte upp oss ifrån nån dvala. Dessutom var man uttråkad hela tiden! De vuxna tyckte ju att man kunde hålla på med någon idrott eller typ samla frimärken som fritidssysselsättning. Men genom punken förstod vi att det fanns alternativ även för oss.

Att vara punkare i en medelsvensk småstad i skarven mellan 70-80-tal var provocerande och innebar att man utsatte sig för fara. Risken att åka på stryk var överhängande. Det var inte bara raggarna, även om de var värst, som ville slå en på truten. Det fanns även lärare där man som osnuten punkare inte stod speciellt högt i kurs. En av dessa lärare slog så fort han kom åt. Snutarna var också i farten i bland. De kunde åka sakta bredvid när man kom gående, för att efter ett tag tröttna och dra i väg. De anklagade oss också för saker som vi aldrig gjort. Därav låten Snutslakt.
Men som sagt värst var raggarna i sitt hat mot oss. En gång höll de ner mitt huvud i en pissränna samtidigt som de stod och pissade över mig. Sedan när jag fick körkort försökte jag köra över en av dem som var med, tyvärr misslyckades jag vid det tillfället. Många år senare fick jag dock chansen att ge igen då samma snubbe skulle han jävlas när han såg mig på krogen. Det slutade med att jag slog ner honom och efter det så rörde han mig aldrig mer.

En annan raggarincident var när Svea skulle spela för jönnarna i Jönköping. Jag och vår polare Nicke Boström (senare i Vrävarna) skulle slänga upp lite affischer inför spelningen. Plötsligt dök det upp några raggare och en dem måttade ett slag mot mig. Jag hann ducka men stackars Nicke som stod bakom fick smällen rakt i ansiktet. Med blodet sprutande från Nickes näsa  jagade de oss genom Jönköpings gator tillbaka till STAB där vi skulle spela.

Till och med mespopiga Freestyle muckade med oss. De dök upp på ett fik där vi stod och spelade flipper. Det dröjde inte många sekunder innan glåporden kom singlande – Punkjävlar , Äckliga kommunister osv. Det slutade med att Christer Sandelin och de andra fick en kanna blaskigt kaffe över sina fina och moderiktiga kläder.

Ofta när vi repade dök det upp folk som bara ville hänga och lyssna på punk. Så repen blev många gånger regelrätta konserter med efterföljande fester. Ibland var vi flera band som t.ex. Aggressiv Apati vilka hade för vana att dyka upp. En gång kom faktiskt Eddie Medusa med gitarrist och det slutade med att Eddie stod och vrålade “Ta inte min kuk” för fulla muggar. Naturligtvis så körde vi Punkjävlar också. Ett annat spelminne var när vi hösten -83 spelade som förband till Imperiet. Thåström diggade oss efter att ha sett vår soundcheck men blev jävligt sur när han märkte att publiken röjde mer till oss än till Imperiet. Och inte blev det bättre av att Böy dissade erbjudandet om att hänga med på efterfest. Hur som så var Imperiet jävligt bra den kvällen.            

Andra band som vi spelade med under åren var Råttorna, Attentat, Cortex, Slobobans Undergång, Pink Champagne, Zynthslakt mfl.  Vi lyckades avverka platser som Borås, Jönköping, Kinna, Västerås mfl mindre orter.  

Vi spelade in hos Micke i Kloakens alternativa Antistudio vid några tillfällen. Låtarna hamnade på diverse samlingskassetter men vi var också inställda på att det skulle bli en egen skiva. Så i september 84 spelade vi in under en dag det som blev ”Med alla rätt”. Vi skulle egentligen döpt plattan till ”Mästarna är alla redan döda”. Men tyckte sen att det blev ”tufft” med att ha orden Med all rätt över våra fotografier. Dumt! Dessutom skulle omslaget ha varit mycket punkigare men tryckeriet fattade inte vad vi menade och i samma veva skulle vi ut o spela så det fanns ingen tid att göra om det.

Under hösten -85 fick vi ett fett erbjudande om att hänga med på en turne´ som vi skulle få bra betalt för, men då var jag och Böy så less på att Gusten bara ville spela snabba låtar så vi började prata om att lägga ned bandet. Det slutade med ”Borgare är äckliga-turnen -85” . På ett fullproppat Rockborgen i Borås gjorde vi vår sista spelning tillsammans med Asta Kask. Det var i oktober -85 och sista låten ut var Aggressiv Apatis låt “Zynthpop”.   

Och där kunde allt tagit slut. Men…
2017 återuppstod Svea efter att folk på Komsjälsfestivalen tjötat på mig under tre års tid, att starta upp Svea o spela på festivalen. Tack men nej tack…. men till slut så föddes en idé om att göra några spelningar bara för skojs skull. Leif Andree som hade varit sommarbarn i trakterna av Komsjälsfestivalen tillfrågades om att hänga på, så sagt o gjort, vi repade in ett gäng Svealåtar och ett gäng Pizzoarlåtar. Dessutom hängde SirN från Incest Brothers med så la vi in några IB-låtar i setet. Och det blev en roligt kväll med massor av glada människor.

Under 2018 kommer vi att göra några spelningar under april och maj. Eventuellt blir det en vinylsingel också.   Svea 2018 består av: Gasten på gitarr o sång, Pelle Olsson på bas, Sune Karlsson på gitarr och Staffan Fagerberg på trummor + gästisarna SirN & Leif + ev. några andra “hemliga” gästisar  Punken lever
//Johan ”Gasten” Borg

Låtar: Feta Olle, Punken, Dom kallar oss, Monoton, Hata veckorevyn, Pompa & ståt, Snutslakt.

Diskografi:
EP: Med alla rätt: Monoton – När Solen Gått Ner – Utan Känslor – Morgonstånd Har Guld I Pung (SS-001 -84 500 ex)
Samling kassett: Kloakskrål 2: Akta dig för snuten (Kloakens antistudio)
Samling kassett:Punk för faan! Nr.1: Ta inte min kuk live – Veckorevyn live
Samling kassett: Svenska spelmanslag 1: Piskans lag – Akta dig för snuten – Punkare
Samling kassett: Varning för ös: Hata Veckorevyn – Akta dig för snuten – Kicki skiter
Samling kassett: Förnekad existens: Piskans lag – Kicki skiter – Punkare