16 maj, 2024


Sågverk -80

Bollmora – Stockholm 1980-1982 (Foto: Arne Wickander)

Medlemmar:
Sven-Erik ” Nenne ” Vestblom: Sång
Erland Stridh: Gitarr
Tomas ”Tjompa” Petterson: Trummor
Anders ”Lillis” Mikkonen: Bas
Anders Braathen: Gitarr

Historik:
Som så många andra ”drabbades” Sven-Erik ” Nenne ” Vestblom av punken. Trots att han var uppväxt på Deep Purple, Uriah Heep, Budgie och Black Sabbath så sveptes han ändå med av punkens energi. Och så som för många andra som sveptes med fanns det inget annat val än att bilda ett punkband – Sågverk -80. En travesti på SSABS Stålverk -80

Medlemmarna i Sågverket var alla uppväxta i en av Stockholms söderförorter Bollmora, där alla utom Anders Braathen kom från det så kallade miljonprogrammet, Braathen kom från ett radhusområde. Sättningen i bandet var Sven-Erik ” Nenne ” Vestblom – Sång, Erland Stridh- Gitarr, Tomas ”Tjompa” Petterson- Trummor, Anders ”Lillis” Mikkonen på bas och Anders Braathen – Gitarr. Ingen utom Erland kunde till en början spela, men alla var grymt taggade och lärde sig med tiden att sätta ackorden och hålla takten, något som snart resulterade i låtar som Skolstress, Stopp och Sparka sparka slå.

Tack vare polaren och tillika Skabbs/Molotovs trummis Bosse Löthén, slapp Sågverket stå på tomgång allt för länge i replokalen. Bandet bjöds in att medverka på en utomhusfestival i Långholmsparken med stor publik. Killarna var skitnervösa och mest nervös var Erland som inte vågade spela utan satt ute i publiken. Spelningen blev inte heller någon direkt succé. Men bandet fortsatte träget repa och blev allt bättre med tiden.

Tyvärr blev Långholmsspelningen bandets enda offentliga scenuppträdande trots att man fortsatte spela något år. Sven-Erik var den förste att ta en paus från musicerandet. Erland valde att fortsätta med jazzrock i bandet Pas Amour men så småningom kom han, Tjompa och Sven-Erik att återförenas i bandet Broilers tillsammans med bröderna Österberg – Tomas och Urban Österberg. Bandet medverkade på en samlings-ep 1985 men det är en helt annan historia.