22 maj, 2024

 
Tänts

Västra Götaland – Göteborg 1979 (Foto: Lars Sundestrand)

Medlemmar:
Tova Lignell: Sång
Tilde Lindholm: Trummor
Susanne ”Brandy” Wallin: Gitarr
Lotta Börjesson: Sång
Marina Karlin: Gitarr
Åsa Oscarsson: Bas

Historik:
Göteborgs första band bestående av enbart tjejer. Tänts levde verkligen upp till epitetet ”alla kan spela”. Gitarristen och tillika Garageligans kassör – Brandy hade knappt rört en gitarr innan bandet intog scenen första gången på Sprängkullens 5-årsjubileum våren 1979. Då hade man knappt hunnit repa tillsammans och saknade även en fast basist. Övriga medlemmar Tova Lignell, sång och Tilde Lindholm, trummor hade tidigare spelat med Fucking Bahamas.

I en intervju med fanzinet Anarki o Kaos förklarade man namnvalet på följande sätt: ”Vi umgås med småungar, valpar, som tycker vi är gamla töntiga tanter. Så först tänkte vi kalla oss för Tönts, men så blev det Tänts”.

Tova hoppade av bandet efter en kort tid och ersattes av Lotta Börjesson. Med den nya sättningen genomförde bandet sitt elddop på Garageligans första Slottsskogsfestival lördagen den 18:e augusti -79. Något som resulterade i att bandet uppmärksammades och intervjuades i DN men även i proggarnas egen tidning Musikens Makt dessutom kunde man också se och läsa om Tänts i Veckorevy.

Trots uppmärksamheten så splittrades bandet innan året var slut. Brandy gick vidare till ännu ett kortlivat band – Gustav E Död där hon tillsammans med Anna Pejlare, Helena Antonsson, Freddie Wadling fortsatte spela punk. Men Tänts hade banat vägen för Göteborgs punktjejer och i kulissen stod nästa band – Chiuqita MB och väntade.

Låtar: Dom lurar dig, Öppna dina ögon,