24 maj, 2024


Trakaya Kids

Stockholm – Södertälje 1979-1981

Medlemmar:
Torbjörn “Walle” Erixon: Sång, gitarr
Sixten “Zigge” Klemetz: Gitarr
Per-Erik “Lelle” Persson: Trummor
Håkan Eriksson: Keyboards
Johan Nyqvist: Bas

Historik:
Södertäljegrabbarna Torbjörn “Walle” Erixon (sång och gitarr) och Sixten “Zigge” Klemetz (gitarr) började runt 1979-1980 skrälla tillsammans med Per-Erik “Lelle” Persson i den sistnämndes föräldrars källare. Därefter anslöt Håkan Eriksson (keyboards) och Johan Nyqvist (bas).

De fem killarnas samlade influenser var en salig soppa. Här fanns allt från blues, jazz och Eldkvarn till The Clash, Buzzcocks och Ebba Grön. På något sätt blev slutresultatet rätt snäll pop, inte helt olikt Travolta Kids. Två exempel på detta finns på samlings-LP:n “Vänd oss inte ryggen”, nämligen “Nattens konung” och “Svenska modellen”

Trakaya Kids spelade inte särskilt mycket live, men när de väl gjorde det var det fritidsgårdar, privata fester och diverse smågalor som gällde.

Efter två år som band byttes en medlem och de döpte om sig till Betty Boop innan några av medlemmarna startade Ramones-inspirerade bandet Erik Elak. Håkan tog sig ännu längre, och spelade bland annat med SH! och Zzaj.

Trakien heter det turkiska distriktet där det billiga vinet Beyaz framställdes. Därav namnet Trakaya Kids.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
LP: Samling: Vänd oss inte ryggen: Nattens konung – Svenska modellen (Bitrax Ramp BXL 1001 -82)