23 juni, 2024


 

Blodbusarna
Södermanland – Flen 1981-1984 (Foto: Lasse Johansson)

Medlammar:
Roland Nitz: Gitarr, sång
Mikael Aspeborg: Gitarr
Håkan ”Syl” Aspeborg: Bas, sång
Erik ”Felet” Fredriksson: Sång
Hannu Alakoski: Trummor
Peter Öberg: Trummor
Henrik Cevert: Trummor
Lasse Halvarsson: Trummor

Historik:
Blodbusarna bildades sommaren 1981 som ett sidoprojekt till framför allt Bull Stomp Combo i Flen och Fast Fingers Nitz Band i Katrineholm. Huvudbanden lades snart ner till förmån för Blodbusarna.

Inspirationen kom från engelsk pubrock såsom Rockpile, Dr. Feelgood och Ducks Deluxe men även från amerikanska akter som Flamin’ Groovies, Fabulous Thunderbirds, NRBQ och New York-scenen. I Sverige var tidiga Wilmer X en stor inspirationskälla, liksom Docent Död, ett par band från Klippan och så småningom the Nomads.

Bandet spelade flitigt lokalt, främst i Katrineholm där kulturföreningen DUD drev en livfull livescen. Bandet kände sig mest hemma på pub Etablissemangets scen, borta från DUDs uttalat nyktra profil. Man spelade också i Stockholm, Solna och en minnesvärd spelning på Trash Club i Bollnäs.

Bandets lokala ”hits” stod Håkan och Roland för såsom: Popmusik, Min tjej är med en annan, Jag ser dig, Blod i ballen och Hänger du med mig. Det fanns även covers på repertoaren som: Don’t lie to me (Chuck Berry och Flamin’ Groovies), Fine, fine, fine (Rockpile och Fabulous Thunderbirds), Red Hot (Bill Emerson, Robert Gordon och Billy Lee Riley), Walking on the edge och Pretty face (Dr. Feelgood) samt Pengar (Traste & Superstararna).

Den första studioinspelningen gjordes i legendariska studio Bombadill i Klippan med Nisse Hellberg från Wilmer X i någon form av producentroll. Ytterligare två kassetter spelades in; en på hemmaplan och en i Stockholm, då med en annan (han hade då slutat) Wilmer bakom rattarna; Clas Rosenberg. Utöver dessa inspelningar medverkade Blodbusarna på en av DUDs samlingsskivor Tredje Vinylen med två låtar. Någon skivkarriär blev det aldrig, intresse fanns från bolaget Amigo som gav ut Nomads skivor och till stor del drev fram den svenska garagevågen en bit in på 80-talet men inget kontrakt skrevs. Bandet skickade heller inga demos till något annat skivbolag.

Blodbusarnas tid rann ut varefter medlemmarna flyttade till Stockholm. Bandet övergick till att verka i huvudstaden som the Jumpin’ Anacondas, med ny trummis och delvis ny stil.

Blodbusarnas gamla inspelningar kan höras på Soundcloud direkt, eller via bandets facebooksida. Bandet återförenades också runt 2019 med en studioinspelning som sedan 2021 finns att hitta på Spotify – ”Takt och Ton”.

Diskografi:
Samling LP: Tredje vinylen: Säg mig vad det är? – Jag sänder dig en hälsning (DuD 003-83)
Samling CD: Femte vinylen: Nlod i ballen – När jag ser på dig – Ung och varm (Mats Andersson Communication DUD2101)