19 juli, 2024

Sporrarna
Västmanland – Arboga ca 1981-82

Medlemmar fiktiva:
Storpotäten – Docka från Staffan Westerbers Vilse i pannkakan
Greve von Alias – Arbogaoriginal som alltid var klädd som Mandrake i Fantomen, fast med metallicgröna boots med väldiga sporrar. Därav bandnamnet.
Körsbär – Docka från Staffan Westerbers Lilla teatern
Den Skäggige – Arbogaprofil o biker som alltid spelade flipperspel mycket framåtlutad.
Staffan W – Staffan Westerberg
Iskalle Manne – Clownen Manne af Klintberg
Herr Barbara Barbalander – Nils Brant från tvprogrammet halv fem sent 70tal
I realiteten:
Lars Blomgren
Lars-Ole Bach

Historik:
Punken uppmanade till att alla kunde delta, alla kunde bilda band och spela! Projektet Sporrarna gick ett steg längre än alla andra.
Lars Blomgren förklarar:
– Sporrarna var var vårt första punkprojekt och en avsaknad av instrument gjorde att vi tog det som fanns till hands. Kartonger o linjaler blev trumset. Musikklipp i bakgrunden från stereon var alla andra instrument. Kan det bli mera punk än så?

Vi spelade in ”ett alster” som vi skickade till radioprogrammet Ny Våg. Jag glömmer aldrig känslan när vi blev spelade i programmet. Jag satt och vägde på stolen hemma i pojkrummet och bildligt trillade omkull när dom började prata om oss. Mäktigt värre!

Eftersom vi ville vara lite hemliga så vi skapade fiktiva medlemsnamn till Sporrarna från både verkliga personer och påhittade karaktärer, dessutom skrev vi i brevet att vi var från Köping fast vår hemort egentligen var Arboga men lite senare började det läcka ut att vilka som var Sporrarna.

Tanken var att vi också skulle ge ut en kassett som vår ”manager” Lasse Linder hjälpte oss att ta fram med texter o allt. Men när vi försökte sälja den till skivaffären i Köping blev vi utslängda efter att innehavaren läst några av våra texter.

Så det blev ingen kassett vilket var synd då vi hade ett gäng låtar. På senare år har vi pratat om att återbilda Sporrarna och damma av de gamla låtarna, vi har hur mycket material som helst och med dagens teknik skulle det ju dessutom kunna låta riktigt bra.

Efter Sporrana så blev det Bohmans Bödlar för hela slanten… på riktiga instrument dessutom där jag och Lars-Ole Bach var fasta medlemmer medan mängder av Arbogapunkare cirkulerade under bandets hela existens.

Diskografi:
Kassettinspelningar.