23 juni, 2024

d. Kon
Lund – Skåne 1980

Medlemmar:
Mårten Lindgren: Sång
Fredrik Boklund: Gitarr
Michael Pålsson: Gitarr
Magna Bark: Gitarr
Lars ”Nasan” Nilsson: Bas
Jan Rehnstam: Trummor

Historik:
Bandet d. Kon föddes hösten 1978 Lundatraktens tidigaste punkbanden Supporting Act (Lund) och Özet (Staffan som båda bildades 1977. Förebilder främst The Clash och The Damned, men de The Doors och New Bondage.

Under sin knappt ettåriga levnad hann det med en handfull spelningar på bland annat Fredmans, Ungdomens Hus, Stadsbibliotek hörsal och Klubb Kashban.

Våren 1979 spelade Henrik Venant in ni d. Kons tidigaste låtar, ”Röster och ”The leader 1 GBL-studion i Assartorp. Båda finns med i Heartworksamlingen ”Punk är trevligt. Det är också, i princip, d. Kon som kompar Hemlige Bosse på samma album.

Medlemmarna var sångaren Mårten Lindgren (numera Sandén), de tre gitarristerna Fredrik Boklund, Michael Pålsson och Magna Bark, basisten Lars ”Nasan” Nilsson samt trummisen Jan Rehnstam.

Bandets repertoar pendlade mellan högtravande tonårsångest och bra ös, men smälte väl in i den tidiga Lundapunkens förkärlek för det svartsynta och ödesmättade. Sättningen med tre gitarrer var ett ovanligt och inte helt genomtänkt grepp, men trots sin blygsamma ålder (14-16 ) var medlemmarna med punkmått mått ganska drägliga musiker. A Sista spelningen ägde rum någon gång under sommaren 1979, och kanske var det till den som bandets hela backline transporterades på skateboard eftersom ingen hade körkort

Efter uppbrottet fortsatte Fredrik till Rädsla, men sammanstrålade senare med Mårten i bandet Cosmopolitan. Magnus hamnade i Perfekt Alibi och senare i Henrik Venant & Lyxorkestern. Mich Lars och Jan bildade Vision

I mitten av 90-talet startade Mårten en framgångsrik karriär som barn- och ungdomstoria Alcazar och Charlotte Perelli Mest känd är han for Petrinideckarna. Han har dessutom skrivit låtar åt artister som E.M.D.

Namnet d. Kon var för övrigt en kort variant av De Konfysa.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Samling LP: Punk är trevligt, Jazz är farligt – Alla & jag (Heartwork HWLP 02 -80)