22 juli, 2024


Rock Set

Norrbotten – Piteå 1978-1992

Medlemmar:
Staffan Björnhult: Sång
Uffe Nyström: Trummor
Christian Haugan: Gitarr
Kenneth Stenman: Bas

Historik:
Rock Set, som bildades sommaren 1978 och fortsatte så länge som till 1992, var aldrig något renodlat punkband. De tyckte att musik var viktigare än mode och blandade till en början egna låtar med covers av band som The Clash och Eddie & the Hot Rods samt av äldre grupper som The Who och The Kinks.

Efter att ha repat i tre månader bestämde de sig för att det var dags för den första spelningen, detta trots att de ännu inte hade någon basist. De gjorde en snygg affisch som sattes upp på stan, och till bandets stora förvåning (och fasa) blev lokalen fullsatt med över hundra sittande åskådare som fick höra något de aldrig hört förut.

Hösten 1979 spelade Rock Set in sin första singel, punkdängan ”Piteå kommun” som handlar om hur tråkigt livet i småstaden kan vara. Vid den tiden var sättningen: Staffan Björnehult (sång), Christian Haugart (gitarr), Kenneth Stenman (bas) och Uffe Nyström (trummor).

Skivan distribuerades av SAM vilket innebar att den fick bra spridning. Bland annat såldes tem exemplar i Norge och tre i Danmark; bandet kunde därför stoltsera med att ha sålt utomlands.

Året därpå kom nästa skiva, EP:n ”Hundattack”, vilken blev positivt omnämnd av Mats Olsson Expressen. Titellåten skrev Staffan när han jobbade som brevbärare och var tvungen att se upp! kvarterets hundar.

Sedan dröjde det till 1986 innan den tredje och sista singeln ”Alternativ älgjakt” kom, men de bandet lämnat punken helt för länge sedan.

Staffan hade för övrigt ett av Sveriges första punkfanzines, ”Who’s a punk”, som kom ut i ove nummer under perioden juni 1977 till september 1978.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Piteå kommun – Up in my room (Frontalrock Records ‎– RS 001 -79)
EP: Hundattack – Highlight Star – Two years – Var när (Frontalrock Records ‎– RS 002 -80)
Singel: Alternativ älgjakt – Strawberries in the night (Frontalrock Records ‎– RS 003 -86)