15 maj, 2024

Dom Dummaste
Stockholm 1979-1984 (Foto: Lars Sundestrand)

Historik:
Dom Dummaste Stockholm Martin Rössel och Lars Cleveman träffades via gemensamma vänner våren 1979 och de upptäckte snart att de delade ett närmast fanatiskt musikintresse. En kväll söp de till och började snacka om att bilda ett band. Namnet Dom Dummaste var det Martin som kläckte, men det var Lars som kom ihåg det dagen efter.

Under hösten 1979 uppstod den första versionen av Dom Dummaste och efter ett antal kaotiska spelningar började ryktet ta fart. I och med kassetten ”Lars Cleveman, Martin Rössel och Dom Dummaste” som släpptes på Sista Bussen i december 1980 började de få fans även utanför hemstaden. Med deras högst personliga blandning av Kraftwerk, The Residents och Suicide innanför västen åtnjöt nu Dom Dummaste full kultstatus. Året därefter släpptes singeln ”Julsingel -81″ med låten ”Jesu Kristi 100 krig” och med den tog de ett steg till. Den sålde i 3000 exemplar och hyllades av alla.

Kassetten hade Martin och Lars i stort sett gjort alldeles själva, men under 1980 fick bandet en kärna där Martin (sång och gitarr) och Lars (sång och stråkmaskin) kompletterades av Henrik Stawe (bas) och Anders Hernestam (trummor). Många andra var dock vid olika tillfällen medlemmar i bandet, till exempel Thomas Hammar, Dan Suttner, Håkan Soold, Olle Schedin, Ralf Nygård, Carl Hilborn och Nils Personne.

Uppmärksamheten bandet fick gav ett skivkontrakt med MNW, och med debutskivan ”Sympati för djävulen” fick Dom Dummaste sitt genombrott.

I ytterligare tre år försökte Dom Dummaste i olika sättningar göra Sveriges musikscen osäker tills det hela imploderade som ett svart hål 1984. Då hade även andra albumet ”Revolverkäke” släppts.

Dom Dummastes grundmanifest var ”att skapa ett band där inget skulle censureras. Allt skulle vara med: komik, vredesutbrott, geniala infall, svensktopp och avantgarde i en enda obducenthärva på bästa sändningstid i tv”.

Ända sedan Dom Dummastes första splittring har både Martin och Lars släppt ett flertal skivor i eget namn. Anders fortsatte bland annat med Commando, Stefan Sundström & Apache och Weeping Willows.

Dom Dummaste har återuppstått flera gånger sedan splittringen, både på scen och på skiva.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Kassett:Lars Cleveman, Martin Rössel & Dom Dummaste: John – Lanyrint 1 – Solveig – Sams son – Ståltråd åt grabbarna – Och så sade han … nu ska – Men va fanken – Härlig vår – Trött – Soppan är slut – Älska bomben – Lipsill – Bedrövlig blues – Dom Dummaste (Sista Bussen SB 401 -80)
Singel: Julsingel -81. Jesu Kristi 100 krig – Borta (Sista Bussen SB 114 -81)
LP: 
Sympati för djävulen: Jag behöver en kick – Går min väg – Kulor – Hymn för oktober – Sista tåget har inte gått…än – Våroffer – Kapten Krok – Sympati för djävulen – Psalm (MNW MNWP 122 -82)
LP: 
Revolverkäke: Jesus från Nasaret / Spårvagn kallad långvård / Karmahunden / Hösten stannar kvar / Lilla fågeln / Mot Golgata / Revolverkäke / Kung Harry/ Fast i skallen / Det gyllene landet / Psyke (DD DDR LP-I -83)

Transkription Ny Våg. 1980-11-10 & 80-11-11

(programpresentatör) 
16.30 är klockan. Dagens Ny våg kommer att handla om elektronrockgruppen Dom dummaste. Gruppen finns i Radiohuset på programupplysningen och svarar på frågor efter det här programmet. Telefonnumret är 14 23 00. Dags alltså för Ny våg.  

Jag är alltså musikalisk masochist. Jag älskar musik som attackerar och misshandlar mig. Det är därför jag gör sådan musik också.   

(Christian Wigardt)
Lars Cleveman, Martin Rössel, vilka är det. Jo det är två grabbar från Stockholm som nyligen har kommit ut med en kassett på ett litet bolag som heter Sista bussen. När jag lyssnar på den här kassetten tycker jag att det var bra. Det var musik som tilltalar mig, det var en massa ljud som jag känner igen. Det var ungefär det här ljudet som när man går på pendeltåget och hör dörrarna svischa igen. Och det är massa ljud som man omges av dagligen åtminstone när man bor i en storstad. Det är alltså elektronisk musik det handlar om.  

Har du någon kommentar till det här Martin Rössel, du är ju en av Dom dummaste. 

(Martin Rössel)
Ibland så trycker man på en knapp och man vrider på en ratt så blir det ”pling”. Och så blir det ”blu”. Det är alltså en synthesizer här, det här moderna instrumentet som kommer från barockmusiken ursprungligen. 
Ja det är klart, jag har ju bott i Stockholm hela mitt liv. Och det är väl ofrånkomligt att man tar intryck av de ljud som man omges av. Och sen när man sitter med en synthesizer då som kan göra en massa mekaniska och elektroniska ljud blir det lätt att man jag vet inte. Jag är på sätt och vis fascinerad av de här ljuden med som du snackar om. Men samtidigt försöker man göra en smet av det som låter bra.  

(Christian Wigardt)
Lars Cleveman, på många av de här låtarna så använder ni ändå vanliga instrument, som gitarr och bas och piano. Så det är inte helt genomelektronisk musik. Varför kör ni inte bara med synthesizer. Jag menar synthesizing kan ju göra de flesta av de här ljuden. Dessutom behöver ni inte trummor, det kan man ju ha en taktmaskin till. 

(Lars Cleveman)
Personligen så föredrar jag alltså den naturliga rocksättningen faktiskt därför att, ja egentligen är jag inte så förtjust i synthesizers, personligen.  

(Christian Wigardt)
Industrirock är något som har kommit på modet, är det här något sätt att hänga på den nya trenden.  

(Lars Cleveman)
Nej, jag gillar inte industrirock. Jag tycker inte om det.  

(Christian Wigardt)
Så det här är inte industrirock då. 

(Lars Cleveman)
Jag var tvungen att kompromissa på vissa låtar.  

(Martin Rössel)
Det är inte vårt jobb att sälja den här musiken i stor skala. Och därför behöver inte vi någon etikett. När man säljer musik till människor, och de ska veta vad det är och att det är inne och sådär, då kan det ju vara bra att det heter 50-talsrock och så som när Boppers gör eller Grodmanspolskan med Lårvikarna med Svenne Ljungbo och Strulhattarna. Eller vad det nu är som är inne.  

Vi gör ju det här i väldigt liten skala och då behövs inga etiketter.  

(Christian Wigardt)
Martin Rössel, varför valde ni att ge ut det på kassett. Varför gjorde ni inte en LP-platta som alla andra band.   

(Martin Rössel)
Det är möjligt att vi hade gjort en LP-platta om vi hade haft råd. Men vi hade väldigt ont om pengar och då är det faktiskt ett väldigt bra alternativ att kunna göra en kassett. Den här kassetten är alltså lika lång tid som en LP men är mycket enklare att göra och man kan göra den från 20 ex och uppåt. För det är så många kopior som den här kassettmaskinen gör. Det är alltså mycket billigare och mycket enklare.  

(Christian Wigardt)
Sen måste det ju vara en fördel att kunna ha den i kassettbandspelaren i bilen när man drar en repa runt korvkiosken vid torget.  

(Martin Rössel)
Jag för min del använder ju traktor när jag kör runt för jag menar ska man ragga så ska man. 

MUSIK 

(Christian Wigardt)
Martin Rössel, Lars Cleveman och Dom dummaste med en låt som heter ”Ingen jävla lipsill”. Det kommer bli två kvartar i Ny våg med Martin Rössel, Lars Cleveman och Dom dummaste. Den första blir idag och den andra kommer imorgon.  

Och jag skulle vilja fråga Lars Cleveman och Martin Rössel och Dom dummaste om den här låten. Vad den egentligen handlar om.  

(Martin Rössel)
Delvis handlar den om hur jag upplever ett problem i min tillvaro. Man kan säga att det här med att gråta det får man inte göra utom ibland då. Fast egentligen får man inte utan det blir någon slags larvvariant som med den här låten. Det är väl det den handlar om.  

(Christian Wigardt)
Kan ni berätta lite grann hur ni gör de här låtarna rent tekniskt och varför ni använder elektroniska instrument.  

(Lars Cleveman)
Det är av rent praktiska skäl. Vi la märke till att mogen var så mycket enklare att använda för det blir mindre distorsion på inspelningarna om man använder ett och samma instrument så att säga för samma pålägg. Och vi har alltså tillgång till en studio med maximalt sex kanaler. Och ja vi börjar med att spela in trummorna i den mån som de förekommer på kassettbandspelare hemma hos någon som äger trummor. Så tar man kassetten hit, för över den på band och sen lägger man bara på instrument för instrument. Martin Rössels låtar är oftast färdigkomponerade stämma för stämma. Helt färdigarrangerade när han kommer hit med dem. Mina är ofta bara ett enkelt bastema som jag arrangerar vart efterhand jag tycker det låter bra.  

(Christian Wigardt)
Ni är ju inte särskilt gamla, ni är ju ungefär 45 år (menar troligen 25 år), hur har ni råd med det här.  

(Martin Rössel)
Nej men det råkar vara såhär att statens kulturråd delar ut pengar för elektronmusikframställning. Och det här är i viss mån elektronmusik och har man kontakterna så.  

(Christian Wigardt)
Den här musiken, skulle ni kunna spela den på en scen likaväl. 

(Lars Cleveman)
Nej då låter det helt annorlunda och det är ju verkligen bra tycker jag, att det inte låter likadant som på kassetten utan helt annorlunda.  

MUSIK 

(Christian Wigardt)
Sista låten vi kommer att höra idag med Lars Cleveman, Martin Rössel och Dom dummaste är en låt som heter Lipsill som också finns med på den här kassetten som det lilla icke-kommersiella bolaget Sista bussen har gett ut nyligen. Det är Martin Rössel som skrivit texten till den här. Kan du berätta lite om låten. 

(Martin Rössel)
Ja, den har jag alltså spånat fram. Jag har suttit och pinat i mig kaffe och blivit snurrig i huvudet och liksom sovit för lite så att jag ska kunna komma på roliga grejer och sådär. Den har väl egentligen ingen anknytning till verkligheten alls. Jo den handlar lite grann om mig, det gör den. Jag har en känsla av att man inte får gråta om man är kille. Fast jag vet inte, det kanske man får.  

MUSIK 

(Christian Wigardt)
Och programledare för Ny våg var, nej Ny våg är faktiskt inte alls slut för idag. Vi hinner lyssna lite på ännu en låt av Martin Rössel, Lars Cleveman och Dom dummaste, ”Soppan tog slut”. 

MUSIK 

(programpresentatör)
Vi har hör Ny våg och elektronrockgruppen Dom dummaste. Presentatör var Christian Wigardt. Och ni som har synpunkter på det här programmet kan ringa till programupplysningen på telefonnummer 14 23 00. Där sitter Dom dummaste och svarar på era frågor.  

Forts  1980-11-11 

(programpresentatör)
Nu är klockan 16.30 och dagens Ny våg kommer att handla om elektronrockgruppen Dom dummaste. 
Gruppen finns i Radiohuset på programupplysningen och svarar på frågor efter programmet. Och telefonnumret hit är 14 23 00. Alltså riktnummer 08 14 23 00. 

MUSIK 

(Christian Wigardt)
Ny våg idag kommer att handla om ett band som heter Martin Rössel, Lars Cleveman och Dom dummaste. Och vi började igår i Ny våg och spelade tre låtar från en kassett som nyligen har kommit ut på ett litet bolag som heter Sista bussen. Den låten som inledde programmet idag var ”Men va fanken” och det är Martin Rössel som har skrivit låten. Kan du berätta lite grann om den. 

(Martin Rössel)
Alltså det är inte jag som har skrivit den. Utan det är Philemon Arthur and the Dung, och det är ett av Sveriges absolut bästa rockband som någonsin har funnits. Jag kan inte säga någonting, det är helt deras förtjänst att det låter så bra som det gör. Om det nu låter bra, det får andra avgöra.  

(Christian Wigardt)
Den musiken som ni gör är det en musik som speglar samhället av idag.  

(Lars Cleveman)
Ja, min musik speglar mig. Det är det enda jag kan uttala mig om.  

(Christian Wigardt)
Men vad sysslar du med, vad är du för en person egentligen. Hur har du råd med det här. Varför spelar du elektronmusik, kan du berätta lite.  

(Lars Cleveman)
Jag har inte råd med det här utan jag lever helt och hållet på andra.  

MUSIK 

(Christian Wigardt)
”Ståltråd åt grabbarna” hette den här låten. Det är Lars Cleveman som skrivit texten till den. Lars, har du någon kommentar till den här låten som på något sätt kan skingra dunklet. 

(Lars Cleveman)
Det handlar om en förtryckare som är så jävla bussig, som tjänar pengar på folk som älskar honom som han förstör och han tycker det är så jävla roligt.  

(Christian Wigardt)
Martin Rössel, vad pysslar du med egentligen. Du sitter väl inte hela dagen och komponerar elektronmusik.  

(Martin Rössel)
Nej, jag jobbar också. Jag går hem till gamla elektronmusikkompositörer som behöver hjälp med att koka kaffe och laga mat och sånt där. Det är social service som har startat med det här. Det kallas hemservice åt elektronmusikkompositörer.  

(Christian Wigardt)
Är det då du tillagar den här berömda ”kvalmajonäsen” med currystuvade morötter. 

(Martin Rössel)
Ja just det, det blir för det mesta det när de inte har den här ”hibernallapskojsen åt roliga människor som har tappat sugen”.  

(Christian Wigardt)
En av era låtar den heter ”Sams son” och den handlar om en man som sätter på sin hund. Jag undrar Martin Rössel, det är du som har skrivit den här låten. Det är det inte, det är Lars Cleveman som har skrivit den här låten. Har du läst Wilhem Reis bok ”Den sexuella revolutionen” eller är du Freuds son eller. 

(Lars Cleveman)
Nej det ligger på ett mycket enklare rent personligt plan. Den texten är skriven med inspiration av min uppväxt. Jag växte upp med ett konstant hat genom hela skolan mot hela mänskligheten. Den texten är alltså ett uttryck av mitt hat mot mänskligheten.  

MUSIK 

(Christian Wigardt)
Många av de här texterna, när man hör dem, så verkar en del vara tillkomna sådär att ni har suttit och spånat ihop en grej, och att det är mest för humor. Men det ligger alltså lite allvar bakom. 

(Martin Rössel)
Jag brukar för min del spåna ihop mina texter, men det beror på att jag är ganska spånig. Det är ingenting som jag skäms för.  

(Christian Wigardt)
Den låt som kommer att avsluta Ny våg för idag är ”Älska bomben”. Och det låter inte direkt som svenska freds- och skiljedomsföreningens propagandalåt utan snarare som någon sorts diskohit från Pentagon eller från Kreml eller från Peking.  

Martin har du någon kommentar till den här låten, det är du som har skrivit texten. 

(Martin Rössel)
Det började för ett par år sedan när jag insåg att hela världen så småningom måste tas över av en ny religion. Nämligen att vi måste lära oss att älska bomben, det är ju faktiskt så att vi går mot en definitiv undergång. Och ja, när människor då brinner i detta helvete och så småningom blir kära och så småningom blir ingenting alls då kan det vara skönt att innan de då gick igenom detta helvete ändå ha känt att de älskade bomben.  

(Christian Wigardt)
Tillhör du den samling realister idag som hela tiden pekar på att vi måste ha ett försvar vi måste rusta för det gör ju alla andra länder. Är du också realist.  

(Martin Rössel)
Jag tycker vi ska skaffa atombomber, det är vad vi behöver idag för att överleva. Atombomber är bra. 

(Christian Wigardt)
Så det är ingen satirisk grej det här. Du tycker inte att Sverige kanske skulle börja nedrusta för att föregå med något sorts exempel.  

(Martin Rössel)
Jag ser fram emot att se hur det ser ut när det blir den här otroliga smällen. Vi har alltså en over kill capacity eller en överdödskapacitet på tusen gånger jordens befolkning idag och det kommer bli en jävla smäll alltså.  

(Christian Wigardt)
Så du tycker alltså inte att man bör använda alla de miljarder triljarder, eller miljontals dollar som varje år läggs på rustning. Du tycker inte att man kunde använda i alla fall lite av de pengarna till att börja odla upp Sahara till exempel.  

(Martin Rössel)
Jag vet inte, jag har aldrig varit i Sahara men det är väl inte speciellt kul där. Förresten tror jag inte att det lönar sig att försöka använda de här pengarna till något annat. Krigsindustrin är ju något som är verkligt lönsamt och det är väl därför den finns till.  

MUSIK  

(programpresentatör)
Vi har hört Ny våg och elektronrockgruppen Dom dummaste. Presentatör var Christer Wigardt. Och ni som har synpunkter på programmet kan ringa till programupplysningen på telefonnummer 08 14 23 00. Där sitter nu Dom dummaste och svarar på era frågor. Numret är alltså 08 14 23 00.