25 maj, 2024


Brülbåjz

Dalarna – Borlänge 1979 – 1980

Medlemmar:
Mikael ”Weine” Weinestad: Gitarr
Mikael Olsson: Trummor
Chips Kiesbye: Bas
Peo Ericsson: Gitarr
Stefan ”Taggen” Johansson: Sång
Tomas Olsson: Trummor

Historik:
Föga förvånande har Borlängebandet Brülbåjz kopplingar till stadens stora söner Sator. Basisten Chine Kiesbye och gitarristen Peo Ericsson bildade efter Brülbåjz splittring 1981 Sator Codex, som senare blev Sator med nästan hela svenska folket. Sators trummis Michael Olsson var även han med i Brülbåjz ett tag.

Redan 1977 bildade Chips dock sitt första band. The Rats var första namnet, men de bytte senare till Skandal. Efter tre spelningar hoppade Chips av. Orsaken? De andra ville tona ner punkimagen eftersom de var rädda att inte få sommarjobb…

Chips bildade istället Brülbåjz. Namnet var en hopdragning av The Brylcreem Boys. De tyckte helt enkelt att det var kul att reta raggarna genom att döpa ett punkband efter dem. Ibland fanns en parentes med bokstäverna LLR med efter namnet. Dessa stod för Legoland Rockers, ett tidigt namnförslag hängde med av bara farten.

Deras första spelning slutade i kaos. Tre dagar efter bandets bildande i augusti 1979 på biblioteket i Falun. Man skulle kunna säga att konserten inte blev någon succé och efter spelningen lades bandet ner, men återupptogs i januari 1980 med den delvis nya sättningen Stefan ”Taggen” Johansson på sång, Peo på gitarr, Chips på bas och Tomas Olsson bakom trummorna. Inspirerade av att PF Commando gjorde en LP alldeles själva bestämde de sig för att åtminstone göra en singel. De begav sig till Stockholm och spelade in singeln ”Dödens apostlar”, som består av tre punkstänkare i högt tempo och mycket gitarr.

Omslaget till plattan stod bandets första trummis Mikael Olsson bakom. Man hade fått tag i en gammal skyltdocka som man tände eld på, skyltdockan blev senare lite av Sator Codex´s maskot och vid en spelning på NTO-gården halshögg bandet den.  Något som gjorde att man nekades gaget för kvällen.

Men Brülbåjz skulle inte bli långrandiga. Strax efter att singeln släppts splittrades de. Ett av skälen var låten ”Jag vill ut” som Chips skrev. Den ville inte ”Taggen” sjunga för att det lät för mycket AC/DC. Den nämnda låten och ytterligare några av de sist skrivna Brülbåjz-låtarna blev istället Sator Codex första låtar.

Sator Codex förkortade namnet till Sator, flyttade till Göteborg och blev ett av Sveriges största band under början av 90-talet. Peo slutade dock innan de hann släppa några skivor, men hamnade i Göteborg han också där han bildade bandet Rhinos. Chips har vid sidan om spelat både med Blue For Two och Thåström. Dessutom har han producerat skivor med bland annat The Hellacopters, The Nomads, Wilmer X och Sahara Hotnights.

Diskografi: 
Singel: Dödens apostlar – EAP – Underhållningsvåld (Prylén PRYL 001 -80)
Samling: CD: Vägra raggarna benzin 1: EAP (Massproduktion MASS CD -75 -98)
Samling: LP: Back to the Front Vol 6: EAP (Incognito Records INC 076 -95)