21 april, 2024

 
A-Stat

Skåne – Lund 1980 – 1984 (Foto: Hans Aarenstrup)

Medlemmar:
Martin Persson: Sång
Magnus Nylander: Gitarr
Jon Lárusson: Stråkmaskinen
Torbjörn Lárusson: Stråkmaskinen
Kalle Lindqvist: Bas
Lasse Svensson: Trummor

Historik:
Under namnet Antistat och med Peter Nilsson som sångare var de ett punkband, men när Martin Persson tagit över mikrofonen och bandnamnet kortats något hade utvecklingen gått mot en tall poppunk med mörka inslag.

Det mesta materialet skrevs av gitarristen Magnus Nylander och en framträdande roll i band också stråkmaskinen. Den spelades först av Jon Lárusson och senare av hans bror Torbjörn Lárusson. Det var också Jon som stod för de mörka, diktliknande texterna. Kvintetten kompletterades av basisten Kalle Lindqvist och trummisen Lasse Svensson.

Bandet bestämde sig för att de skulle satsa hårt. Så blev det inte i och med att Martin kom in på en teaterskola i Norrköping, och det i kombination med att Magnus åkte in i lumpen gjorde att de bara kunde spela och repa på helgerna. Antalet spelningar blev därför bara ett femtontal, mestadels i Lund Malmö och Hässleholm samt någon gång i Köpenhamn.

När Rock-SM skulle kora Sveriges bästa band var det inte bara Europe som fick skivkontrakt. På den deltävling A-Stat spelade såg Fiendens Musiks sångare Mats Zetterberg bandet och erbjöd snabbt ett skivkontrakt. Resultatet blev EP:n ”Drakdans”. Ett halvår senare spelades uppföljaren ”Livsgnistan in, en singel som lät betydligt rockigare än föregångaren. En MP påbörjades också, men under 1984 började medlemmarnas intresse för bandet avta. Magnus och Kalle spelade dock vidare ett tag till under namnet American Brain.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
EP: Drakdans: Sista stegen – Barn – Döfödd – Drakens dans (Tredje Tåget TT EP1 -82)
Singel: Livsgnistan – Framtiden är imorgon (Tredje Tåget TTS2 -83)