21 april, 2024

  
Besökarna

Skåne – Malmö 1978 (Stry-foto: Mats Bäcker)

Medlemmar:
Mats Gustafsson: Gitarr
Henrik Cederberg: Bas
Stry Terrarie: Sång
Bengt ”Binkie” Liljegren: Trummor
Lasse Flygare: Orgel
Anna Gustafsson: Orgel

Historik:
Kultband är ett numera ganska uttjatat begrepp, men Besökarna var en grupp som verkligen förtjänade detta hedersepitet. Bandet existerade bara i knappt ett år, men de gjorde ett stort antal bejublade konserter på de punkscener som fanns att finna i framförallt Skåne.

Bandet startades sommaren 1978 av gitarristen Mats Gustafsson och basisten Henrik Cederberg. Stry Terrarie, som just hade hoppat av Kriminella Gitarrer och flyttat från Klippan till Lund, blev sångare.

Bengt ”Binkie” Liljegren (tidigare Boredom) spelade trummor och Lasse Flygare orgel. Han ersattes dock efter bara en spelning av Anna Gustafsson.

Det som gjorde Besökarna till ett så helgjutet band var givetvis själva sättningen och de unika musikaliska egenskaper som bandmedlemmarna hade att erbjuda. Stry på sång utnyttjade sitt förhållandevis smala register på ett känslosamt och mycket engagerat vis. Mats använde sina fuzzboxar på ett eminent sätt, och skapade en mäktig och suggestiv ljudvägg med detta fräcka sound. Henrik spelade klara men suggestiva basgångar som utgjorde ett viktigt elementi musikens mystik. Annas mäktiga orgelspel satte sedan ytterligare prägel på Besökarnas sound, som är omöjligt att tänka sig utan hennes Farfisa-orgel. ”Binkies” ihärdiga driv på trummorna var det som drev fram låtarna, och han syntes vara den sista som gav upp när låtarna tog sig ett mera experimentellt uttryck.

Besökarnas musik var synnerligen originell och de hade många låtar på sin repertoar som bidrog till den välförtjänta kultstämpel som detta band redan fick under sin korta livstid. Låtar som ”Tägbangården” och ”31 timmars skräck” kan på ett utmärkt vis summera den mäktigt suggestiva musikstil som Besökarna stod för. Själva kallade de den ibland för psynk, en hopdragning av punk och psykedelisk musik.

Gruppen släppte två singlar, ”Anna Greta Leijons ögon” 1979 och ”Kamikaze” året efter. Den sistnämnda gavs dock ut postumt och den innehöll tre demoinspelningar. Av denna skiva existerar två varianter, en med låten ”Discobranden” som en av låtarna på baksidan, och en med låten ”Chock” istället.

Stry, Anna och ”Binkie” gick sedan vidare till Garbochock, medan Henrik blev en eftertraktad skivproducent.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Anna Greta Leijons ögon, 31 timmars skräck (Heartwork HW 06 -79)
Singel: Kamikaze, Discobranden, Tågbangården (Heartwork HW 14 -80)
Singel:  Kamikaze, Chock, Tågbangården (Heartwork HW 14 -80)
Kassett: Besökarna på Klubb Kashban
Samling Kassett: Eldbegängelse: Mannen som åt Moskva, Kandinsky (Krall kassetter Dr 01. -81)