21 april, 2024

 

Kriminella Gitarrer
Skåne – Klippan 1977-1981 (Foto: Magnus Gustavsson – Bo Widberg)

Medlemmar:
Stry Terrarie (Anders Sjöholm): Sång
Mats ”P” Pettersson: Gitarr, sång
Affe Olofsson: Bas
Sticky Bomb (Per Åke Holmberg): Trummor
Olle ”Bop” Drejare:

Historik:
Sommaren 1976 var Stry Terrarie (A Sjöholm) i London och såg Sex Pistols. Våren året efter började han, Mats P. och deras kompis Pål Spektrum testa lite låtar. De träffades på gymnasieskolan i Klippan, där alla tre gick. Stry var då fortfarande sångare i bandet Riot (som senare bytte namn till The Push), men då han sparken därifrån blev istället Kriminella Gitarrer ett faktum. Mats P. (Mats Pettersson) spelade gitarr. Affe Olofsson bas och Sticky Bomb (Per Åke Holmberg) tog sig an trummorna.

I september 1977 var de igång på allvar Scendebuten skedde tre månader senare på ett juldisco på en skola i Klippan.

Stry blev snabbt en självklar sångare med total utlevelse. Och visst, en sångare som rörde sig som Johnny Rotten och såg ut som Elvis Costello är ju inte helt fel. Musikaliskt var det primitivt och ilsket och även om texterna inte var helt lätta att uppfatta alla gånger förstod man inte minst av titlarna att Stry hade andra ambitioner med sitt textskrivande än att skriva hatlåtar om poliser och discofreaks.

Pål Spektrum hjälpte bandet att spela in två låtar med hjälp av en fyrkanalsbandspelare i slutet av samma år. Dessa hamnade på ”Vårdad klädsel”, bandets första singel. Den släpptes i mars 1978 och de 500 exemplaren tog snabbt slut.

Bandet tyckte dock att det gick trögt, och framför allt Stry var trött på att bli trakasserad av raggare och andra trångsynta personer bara för att han såg annorlunda ut.

En sista singel ville de dock göra. Det blev ”Silvias unge”, återigen inspelad hos Pál Spektrum på baksidan hade de tänkt ha ”Knugens kuk”men Stry ville hellre ha ut egna ”Hitlers barn” innan han flyttade till Malmö. Skivan släpptes i augusti 1978.

De sista spelningarna med originalsättningen blev på Errol’s i Göteborg den 16-17 juni 1978. Därefter splittrades Kriminella Gitarrer och Stry flyttade till Malmö.

Det dröjde dock inte länge förrän de kvarvarande medlemmarna återbildade bandet. Mats P. tog över sången och Olle ”Olle Bop” Drejare (som då var med i Torsson) kom med på gitarr och sång. Att soundet nu blev mer poppigt kan man höra på singeln ”36 patroner” samt de två bidragen till samlingsplattan Svensk pop. Här fick mänskligheten äntligen höra ”Knugens kuk”, dock i en ganska annorlunda version och med titeln lätt kamouflerad till ”Knugen skuk”.

Några av Kriminella Gitarrers outgivna låtar dök dock upp igen i Malmö. Strys första (och mycket kortlivade) Malmö-projekt Stry & Stripparna spelade in ”Fem sekunder”, ”Vietnam” och ”Inte intressant” på en singel och ”Anna-Greta Leijons ögon” blev framsida på Besökarnas första singel.

Strys fortsatta musikaliska äventyr i grupper som Garbochock och Ebba Grön behandlas på andra platser i boken. Sticky Bomb har trummat i Wilmer X sedan 1983.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Vårdad klädsel – Förbjudna ljud (Kloaak MPGK 001 -78)
Singel: Silvias unge – Hitlers barn (Kloaak KPAK 02 -78)
Singel: 36 patroner – Svetsad (Kloaak GABK 05 -79)
Samling LP: Svensk Pop: Knugen Skuk – 0415-1952, Stig Bomb (SP 07 -79)
LP: Kriminella Gitarrer (Bootleg) (Klippan Records KRX 04351 -99)
CD: Förbjudna Ljud 1977-1979 (KLOAAK FLBK-07 -04)