21 april, 2024


New Bondage
Skåne – Lund 1977-1978

Medlemmar:
Henrik Venant: Sång, gitarr
Peter ”Strauss” Rosengren: Trummor
Peter Ivarss (Peter Ivarsson): Bas
Sven Svantesson: Gitarr
Stellan Ahlberg: Gitarr
Anders Rudesten: Gitarr

Historik:
Historien om New Bondage är till stor del historien om universitetsstaden Lunds första stapplande steg på punkens bana. Urband som Justine och Totalkramp (som redan 1976 på en ungdomsgårdsaffisch stolt meddelade att de spelade punkrock) föddes New Bondage våren 1977. Henrik Venant (sång, gitarr) och Peter ”Strauss” Rosengren (trummor) från Totalkramp förenade sig med den briljante basisten Peter Ivarss (Peter Ivarsson) från Staffanstorp och de började leta efter en gitarrist.

Innan de fann Anders Rudesten spelade de in singeln ”Shocked & defeated” med de inhoppade gitarristerna Sven Svantesson och Stellan Ahlberg. Detta gjordes hösten 1977. Skivan gavs ut innan Venant fått igång sin skivbolagsverksamhet och namnet de använde var fyndiga CBSS.

Med Rudesten i bandet spelade de sommaren 1978 in singeln ”Backseat” där bandets sökande efter sjunga på Svenska.

Alla de element som så småningom blev kännetecknande för Lundapunken fanns med redan under New Bondages första tid. Musikerna var bra på att spela och kom från medelklass snarare än arbetarklass. Influenserna var gedigna och eklektiska — klassiker som MC5, The Stooges och Velvet Underground, intellektuell New York-punk som Richard Hell, Patti Smith och Television, modern jazz och konstmusik samt experimentella band som Magma och Pere Ubu. Den roll de tidiga brittiska punkbanden spelade var framför allt som katalysator och gemensam nämnare för en mycket varierad musikscen.

New Bondages medlemmar fortsatte senare, förutom i förlängningen TT Reuter, i band som Underjordiska Lyxorkestern, Reeperbahn och Commando M. Pigg.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Shocked & defeated – Got no job. (CBSS HH22247 -77)
Singel: Backseat – Heartbeats & heavy breath (Heartwork HW 02 -78)
SIngel: Redlights to paradise – Tonight – Natures wrong (Heartwork HW 13 -80)

Övriga inspelningar: