25 maj, 2024

 
SKITSAMMA

Halland – Halmstad 1981-198X

Medlemmar:
Mia: Sång
Mima: Trummor
Irene Johansson: Bas
Irene Augustsson: Gitarr
Gnusten Gustavsson: Gitarr

Historik:
Idag förknippar de flesta feminstpunkscenen med Bikini Kill och frontfiguren Kathleen Hanna som också blev riot grrrl-rörelsens inofficiella ledare i början av 90-talet.
Men vad få vet är att nästan tio år tidigare bildades bandet SKITSAMMA i Halmstad.

SKITSAMMA var Halmstads första självmedvetna tjejpunkband. Bandet tillhörde den andra vågen av punk som stod med ena foten i den tidiga 77-punken och med den andra i den nya snabbare hardcorepunken och Do it Yourself-anarkismen. Medlemmarna i SKITSAMMA tillhörde det gäng av Halmstadspunkare som producerade band som Anarkids, Sabotage 81, Bad Boys m.fl. och som ofta hängde hemma hos Katrin och Mima i den lägenhet de delade på Andersberg.

Tjejernas gemensamma intresse för musik innebar också att de ofta besökte de lokaler som hos nedlagda Origoverken förvandlats till replokaler för stadens olika band. Där bandens repningar ofta övergick i regelrätta fester som inte sällan slutade i musikaliska jam. Att tjejerna också skulle bilda band låg liksom i själva punkandan, dessutom fanns en gryende medvetenhet om att tjejer precis som killar skulle ta plats på såväl konserter som i replokalerna. Så man bestämde sig helt enkelt att starta ett band med bara tjejer.

Bandet som döptes till SKITSAMMA bestod initialt av av Mia, sång, Mima, trummor, Irene J, bas samt Irene A på gitarr. Alla bidrog till musiken medan Mima och Mia skrev texterna. Till en början fick man låna ihop utrustning för att kunna spela. Som socialt och strukturellt medvetet punkband reagerade man mot moderaternas politik men ville också motverka den splittring som många gånger kunde anas bland punkarna själva. Och när Irene A slutade och ersattes av Gnusten från Anarkids, så fortsatte SKITSAMMA ändå vara ett profilerat tjejband.

SKITSAMMA genomförde ett par-tre spelningar men som många andra band som poppade upp plötsligt, gjorde några konserter, upplöstes och uppstod i andra konstellationer följde bandet samma mönster. Det var viktigare att göra det själv (DiY) än att ha tydliga gränser mellan band och kompisar. Därför är det svårt att veta hur länge SKITSAMMA höll ihop som band. Men att de var inhemska pionjärer i det som idag benämns som Riot Grrl-rörelsen är viktigt att minnas. Tilläggas bör att Irene J blev så småningom basist i Bad Boys.

Här kan du lyssna på Skitsamma.