Brigad 45 b


Brigad 45 b

Blekinge – Karlshamn 1979 – 1980

Medlemmar:
Henrik ”Henkan” Persson: Sång
Manfred ”Dårhus” Dornhäuser: Gitarr
Jan-Erik ”Jan-Eve” Lindqvist: Bas
Johan ”Löfhög” Löfberg: Trummor

Historik:
Brigad 45b bildades ur spillrorna av SKAM, Karlshamns första genuina punkband, som började sin karriär i Österslättskolans uppehållsrum 1977. Man valde namnet Brigad 45b, för att reta sina kompisar, som man tyckte var posörer och “modepunkare” i bandet Division 54A. Enda spelningen de hade under det namnet var på ett arrangemang av den då mycket proggiga musikföreningen Musikforum. Bandet kunde då endast tre låtar (bland annat ”Nazismen” som senare dök upp på singeln) och skulle agera förband till självaste Peps Persson. Det var fyra mycket nervösa åttondeklassare som på darrande ben äntrade scenen, men det blev succé. De tre låtarna fick spelas tre gånger i rad!

I och med detta satte speldrömmarna fart för Henrik ”Henkan” Persson (sång), Manfred ”Dårhus” Dornhäuser (gitarr), Jan-Erik ”Jan-Eve” Lindqvist (bas) och Johan ”Löfhög” Löfberg (trummor).

Tillsammans med De Anhöriga bestämde de sig för att dela en singel. Den 8 mars 1980 spelade de med hjälp av Ljudtrycks mobila åttakanalsbandare in låtarna ”Veckorevyn”, ”Nazismen”, ”Är jag sjuk?” på ungdomsgården Gustafsborg. Inga pålägg gjordes, så skivan döptes därför till just ”No dubs”. Sångaren Henrik hade fortfarande inte kommit i målbrottet vid den tiden, vilket sätter sin prägel på bandets höghastighetspunk.
Henkan förtydligar:
Vi repade och hängde mycket i vår replokal Rockgården, där vi även hade massor av andra aktiviteter som studiecirklar, filmvisning, konserter, korpidrottslag mm. Efterhand lyckades vi få ihop några egna låtar och med tillgång till mobil inspelningsstudio i replokalen på Rockgården där vi även hade konserter för lokala och utomstående band fanns det möjlighet att spela in. Ansvarig för studion, Anders Lorentzon, blev bokad av oss och bandet De Anhöriga (senare Unter Den Linden) en dag tidig vår 1980. Vi hade ju ont om tid, hade bara råd att boka en dag, så därför körde vi allting direkt, det fanns inga pengar för pålägg osv. Detta resulterade i en split-ep med den självklara punkattitydstiteln “No Dubs”. Den trycktes i 500 ex. och priset var 10 kr st. och om vi lyckades sälja typ 400 st. skulle vi vara “i hamn” med kostnaden för studion och tekniker Anders. Vi lyckades med vårt mål och nu finns det nog bara några få ex. kvar hos oss gamla bandmedlemmar

Brigad 45b blev kortlivat, redan senare samma år(1980) blev det förändringar då Manfred hoppade av för att bilda Nyx Negativ. Jan-Eve flyttade, Löfhög drog vidare och Henkan bildade De Avlidna.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singe: ”No dubs” (splitsingel med De Anhöriga)  (Rockslaget ROSLA 2 -80).


Sista kvällen efter en två-veckors vistelse i Karlshamn fick jag chansen att göra följande intervju men Brigad 45b, alias Skam. Första gången jag träffade dom var på en spelning på Gården en vinterlördag i februari 1980. Jag fick sitta tre rum längre bort för att överhuvud taget kunna höra någonting. 500 decibel för högt. Skamlöst. Med några decibel lägre kan dom nog bli ganska bra. Brigaderna består av fyra killar varav tre fortfarande går plugget. Den fjärde jobbar förresten på margarinfabriken och kallas lustigt nog for Eve. Han spelar förresten bas. De and killarna kallas Johannes Davis (trummor o doa). Manfred Dårhus (start) och Henkan Persson som försöker sjunga. Eftersom killarna fortfarande väntar på att bli könsmogna så blev svaren på mina frågor därefter.

Varför spelar ni?
Syns inte det? Jo, vi vill göra utlopp for våra aggressioner och uttrycka vårt hat mot det etablerade samhället. Och så tycker vi att det är för mycket pop radion. Imagen är att hata popen. (Fast det gör dom inte).
Jamen, vad kallar ni er musik då?
Pop!?!?
Vad vill ni åstadkomma med er musik?
Vi vill era revolution inom popvärlden genom munnen.
Vilket syfte har era texter?
Uppmana folk att göra nånting. Tex ändra på sånt som dom inte tycker om. Få folk att uttrycka sig. Sexuell frigörelse.
Var repar ni nånstans?
Först började vi på andra våningen på Gården under en Stains-träning. Nu håller vi till Österslättskolans uppehållsrum.
Hur länge har ni hållit på?
Drygt ett halvår under den tiden har vi haft sex officiella spelningar varav två godkända.
Vad gillar ni punk och disco?

Om disco tycker vi inte. Den e åt helvete sne’ fast discobrudarnar fär fina i mörkret. Punken är det ös på. Texterna är bra. Det är ju synd att ordet PUNK har blivit kommersiellt. 1976 hade vi säkerhetsnålar i Jackorna.
Vilka förebilder har ni?
lggy Pop, Sex Pistols, New York Dolls och Diana Ross
Har ni några drömmar eller mardrömmar?
Bådadera. Drömmen är att spela mot John Travolta. Mardrömmen är att trenderna tar över.
Vilken publik vill ni ha?
Stående punks.
Varför kallar ni er Brigad 45b?
Det är en parodi på Division 54A + Kungens födelseår. Vi hatar monarkin.
Hur ser er närmaste framtid ut?
Vi ska spela in en singelplatta tillsammans med ett annat band (De Anhörig). Skivan kommer att heta Musik från Dalarna. Anders Lorentzon ska fungera som inspelningsledare.
Har ni någon favouritmusik?
Rickhard Mattsson dö’ Svett
Till sist. vad tycker ni om Rockslaget?
Positivt. (Enda kommentaren).

Killarna avslutar det hela med! Alla anarkister ska spärras in alltså ska brigaderna spärras in.
Med den kommentaren slutar intervjun och jag önskar Brigad 45b  – Lycka till i framtiden!
Foto: INGRID MAGNUSSON

Kommentera