Skam

 
Skam

Blekinge – Karlshamn 1977-1979 (Foto: Från Henrik Persson)

Medlemmar:
Henrik ”Henkan” Persson: Sång
Manfred ”Dårhus” Dornhäuser: Gitarr
Jan-Erik ”Jan-Eve” Lindqvist: Bas
Johan ”Löfhög” Löfberg: Trummor

Historik:
Karlshamns första genuina punkband – Skam bildades i Österslättsskolans uppehållsrum 1977. Den drivande i bandet var Johan ”Lövhög” Lövberg som redan 1978 var över i London och kom hem med massor av bra musik och attityd. Skam spelade hellre än bra och under många konstellationer. Bandet fungerade enligt ”svängdörrsprincipen” där folk ständigt kom och gick under bandets levnadstid. ”Lövhög” blev många unga killar och tjejers inkörsport till punken. Strax efter att man genomfört sin första konsert på en skoldans 1979 bytte man istället namn till Brigad 45 B.
Henkan berättar:
Föreningen Rockslaget, sprunget ur Musikforum runt 1979, fick många att börja spela och växte till Sveriges största musikförening under tidiga 80-talet. Redan något år innan, typ 77/78 var vi några kompisar i 12-15-årsåldern som kände varandra via skolan, skateboardåkning, grannar osv. som hade musiken och då punk, som gemensam nämnare och efter att ha tagit några staplande steg i en högstadieskolas skyddsrum fick vi möjlighet att repa i Rockslagets lokal, den s.k. Rockgården (f.d. ungdomsgård). Att kunna spela var sekundärt, viktigare var att få utlopp för vår energi, känslor vårt gemensamma “anti-utseende” som punkare, “visa upp sig”. SKAM hade fötts något år tidigare och efter ett år eller så bytte vi namn till Brigad 45b, just för att reta våra kamrater, som vi tyckte var posörer och “modepunkare” i bandet Division 54A.
Modifierad text från boken/utställningen Rockscen Blekinge 69-99 – Jonas Eckerbom & Martin Svanberg

 

 

Kommentera