17 maj, 2024


The Mean
Västra Götaland – Göteborg 1979-1981

Medlemmar:

Karl-Henrik Hofgren: Sång
Bengt-Olof Gejsmark: Bas
Magnus Björklund: Gitarr
Johan Landergren: Synt & saxofon
P-A Jörgner: Sång & gitarr
???: Trummor
Staffan Lindahl: Trummis. (Bandets andra trumslagare)

Historik: 
Som många andra ungdomar tågluffade P-A Jörgner sommaren 1977. Han hamnade i London mitt under den hektiska jubileumsyran då drottningen firade 25 år på tronen. Trots att Sex Pistols singel ”God Save the Queen” hade bannlysts av såväl BBC som flera skivbutiker hörde P-A låten och köpte ett eget exemplar. Med skivan i bagaget styrde han kosan hemåt för att bevittna Pistolernas spelning i Halmstad.

Karl-Henrik Hofgren, Bengt-Olof Gejsmark, Magnus Björklund, Johan Landergren var alla Chalmersstudenter och hade liksom P-A tänt på den ”nya musiken”. Inspirerade av allt det nya som hände inom den brittiska musikscenen bildade man snart bandet The Mean och började repa på hösten -79.

Bandets musikstil kan beskrivas som ”ganska spretig” med en repertoar bestående av ett par Clash-covers och en Bowie-cover men även egna låtar som ”Syster sko”, ”Biologisk död” och ”Llanos estakos”. Inspirationen kom från såväl punk, som 2-Tone ska (The Specials var en stor favorit) för att senare glida in mer på band som Talking Heads, Echo & The Bunnymen, Joy Division och Gang of Four. En musikalisk form som avknoppningen Temp sedan skulle utveckla vidare till oanade punkfunkiga höjder.

Sin första spelning hade The Mean på Errols i Göteborg inför en publiken på ca 60 personer som mest bestod av  vänner och bekanta. Rätt snart gick man med i Garageligan och fick därigenom en del spelningar bl.a på Sprängkullen och en minnesvärd spelning på Slottskogsfestivalen där Karl-Henrik hade lånat in två duktiga tjejer på trombon och trumpet som gav musiken ett skönt lyft. Vid ett annat tillfälle hade P-A varit på tjänsteresa till Stockholm och åkte direkt till en spelning i Vårgårda. Stor förvirring utbröt när man räknade in första låten. Bandet hade nämligen bytt tonart utan att nämna det för P-A…

Hösten -81 splittrades The Mean. Magnus, Karl-Henrik, Bengt-Olof och Staffan bildade Temp som fortsatte utveckla influenserna från den tyngre och med dansanta delen av ”britfunken”. Temp släppte sedermera en handfull singlar och en LP. P-A och Johan startade Z-Vinyl, där P-A blev solitär sångare, tillsammans med Göran på bas och Blomman på trummor.

The Mean kom aldrig så långt att de släppte några skivor men man dokumenterade sig genom inspelningar i replokalen. Även några av gruppens spelningar fastnade på band.