26 maj, 2024


Lemmen Glider

Bromma – Stockholm 1981-1982

Medlemmar:
Håkan Söder: Bas
Gunnar ”Gunti” Wetterberg: Sång
Kalle Rinaird: Gitarr
Mats ” Mappe” Björkman: Trummor

Historik:
Vad gör man om man redan spelar i ett hårdrocksband och älskar punk men inte har någonstans att ta vägen utom till replokalen med ett 6-pack bira.. Man startar ett punkband förstås. Det var åtminstone vad Håkan Söder och Mats ”Mappe” Björkman bestämde sig för. Tillsammans med polaren Gunnar ”Gunti” Wetterberg startade man bandet Lemmen Glider, ett av landets första könsrockband, trots att inte termen ännu inte existerade.

Mappe och Håkan spelade till vardags i hårdrocksbandet ATC som bildats redan i slutet av 70-talet. Men båda var djup inspirerade av punkvågen, dess energi, enkelhet och vi-skiter-i-allt attityd. Det sistnämnda var också utgångspunkten för Lemmen Gliders musik. För det första spelade ingen av dem sitt ”riktiga” instrument gitarristen Mappe spelade trummor och sångaren Håkan spelade först gitarr medan polaren Gunti fick agera bandets sångare.
Trion hinkade ansenliga mängder folköl och komponerade låtar om skomakaren på torget och Gun i textilaffären.  Eller så läste man direkt ur telefonkatalogen och döpte låten till ”Samhällsstruktur”. Man var tvungen att spela in låtarna direkt annars skulle ingen minnas dem.

Efter ett tag utökades trion med gitarristen Kalle Rinaird en gymnasiepolare till Mappe. Med Kalle i bandet så fick låtarna mer ”normal” punkstruktur och snart hade repertoaren utökats med låtar som: ”Inscest fest”, ”Chefsknull på Metro”,  ”Orgasm i Turkiet” och ”Åkkpöh i oljetornet” med gjorde t.o.m en egen tolkning av KSMB-låten ”Atomreggae” som förvandlats till ”Knul idag”.

Nu nöjde man sig inte heller med att bara dricka öl och spela in i replokalen. Nej, nu ville man terrorisera inte ont anande konsertbesökare med sin …”musik”. Spelningarna var lite av ”happenings” för alla inblandade, såväl band som arrangörer och publik. En sak som bandet gjorde till signum var att man var tvungen att ”hitta” scenkläder på spelstället. Och fanns det inga kvarglömda gymnastikkläder, täckjackor eller annat så spelade man naken, åtminstone gjorde Håkan det vid ett tillfälle då han lagom till extranumret glatt hoppade ur de kalsonger han innan giget hade bett de andra att få behålla.

En annan incident var när bandet spelade Ångbygårdens ungdomsgård. Innan spelningen hinkade man i vanlig ordning en massa öl och när trycket blev för stort så hittade de inte toaletterna utan lättade på bördan bakom scenen där man satt. Detta fick till följd att det rann ut urin på scenen när de skulle spela. Men man höll god min. Dessvärre höll det på att gå riktigt illa då bandet hade som vana att slå sönder någonting på scen. Denna gång skulle Gunti hugga en yxa genom en leksaksorgel. I samma stund som han svingar yxan lutar sig en rejält berusad snubbe i publiken mot orgeln och blir bara millimeterar från att få handen kapad.

Allt som allt genomförde man ett tiotal spelningar på ungdomsgårdar och privatfester. Dessutom sålde man bandets kassetter. Vilket också innebar slutet för bandet eftersom man startat med devisen ”om folk gillar det vi gör så lägger vi av”. Mappe och Håkan fortsatte spela med sitt ordinarie band ATC som 1984 släppte plattan ”Cut in Ice”. Kalle startade Kessler Judgend först som duo med Thomas Åkerberg innan Per och Anders Edberg anslöt sig och man blev en kvartett och släppte ett par plattor. Gunti blev framgångsrik filmproducent i USA.

Diskografi:
Kassett: Lemmen Glider – Snart i var mans mun

Övriga inspelningar:
Live på Åkermyntans slott. Diverse replokalsinspelningar.