De Avlidna

   
De Avlidna

Blekinge – Karlshamn 1980-1981

Medlemmar:
Henrik ”Henkan” Persson: Sång, gitarr
Sammy Nelson: Sång och skrål (Avliden)
Ingemar Olsson: Gitarr
Håkan Anderzén: Bas
Joakim ”Jochen” Ivarsson: Trummor

Historik:
Brigad 45b blev kortlivat, redan samma år som man startat (1980) blev det förändringar. Trummisen Johan Löfberg, “Löfhög”, ville gå vidare och som han tyckte det, utveckla musiken. Han spelade i olika konstellationer bl. a. med Roman Holiday och Avec L´amour innan han hamnade i De Anhöriga som snabbt blev Unter Den Linden. Manfred Dornhäuser bildade bandet Nyx Negativ och basisten Jan-Erik Lindqvist, “Jan Eve”, slutade i samband med att han flyttade.
Henrik som var ensam kvar från Brigad 45b slog sig samman tillsammans med Joakim “Jochen” Ivarsson  på trummor, Håkan Anderzén  på bas och Ingmar Olsson på gitarr och bildade De Avlidna. Kvartetten utökades snart med ännu en sångare Sammy Nelson (RIP) som lämnat Silvia Kids och dessutom ägde en egen gitarr vilket var eftertraktad merit under den här perioden.

De Avlidnas julkonsert 1980 som förband till KSMB på Träffpunkten i Karlshamn, var en av bandets höjdpunkter. Man fick även äran att inviga den tidens största (svenska) musikfestival 1981 som stoltserade med storheter som Dag Vag, Hanoi Rocks, Bitch Boys, Elvis Costello m.fl.

Och precis som med Brigad 45b blev även De Avlidnas historia kort. Bandets medlemmar fortsatte i andra konstellationer Sammy och Jochen startade Lancelot / Rosa Palatset. Ingemar Olsson var med och startade Opus 34 A.

De Avlidnas´s legendariska inspelning med Anders T från Musikforums källare 1981-03-08.

De Avlidna var mycket bättre än förgående band (Silvia Kids).
De Avlidna är ett av K-hamns bästa band ett djävligt bra punkband rakt upp och ner. Då tände verkligen publiken och det var skönt att poga av sig. Kvällens gästartist var Manfred från Nyx Negativ det kändes spontant och skönt med såna här små avbrott ibland. De Avlidna var verkligen skapliga.
WHY #2


Jag träffade Henkan, Håkan och Bulan på på Rockslagsrestivalen i Karlshamn och följande intervju blev till.
– Vi spelar pop-punk ned betoning på  punk, säger Henkan, men Håkan anser nog att det är åt punkhållet. De avlidna har spelat ihop i ca sju månader och har haft 7-8 spelningar varav hälften har gått dåligt och resten har gått bra. De Avlidna har funnits sedan nov 79 fast det är ingen som är kvar sedan dess, Henkan har varit med längst, våren 80 och var med på en singel då bandet hette Brigad 45 B, fast allihop är nya sedan dess utom Henkan, så det är så gott som ett nytt band.
VAD GÖR EN SPELNING BRA ELLER DÅLIG ?
-Publiken + hur det går för oss på scenen.
VEM GÖR TEXT OCH MUSIK?
-Allihop gör precis lika mycket, ingen gör mer/mindre än den andre , säger Henkan.
VAD VILL NI MED ER MUSIK?
-Först och främst vill vi ha roligt och sen vill vi att publiken skall gilla det vi gör och att dom lyssnar på texterna.
VAD ÄR PUNK?
-Att våga göra någonting själv, fast med hänsyn till andra människor. Det är helt enkelt att göra något istället för att passivt bara följa med.
VAD HADE NI VARIT UTAN ROCKSLAGET?
-Det är så svårt att säga men vi hade nos repat i någon källarlokal och vi hade nog även haft spelningar, fast inte så många så ofta med så mycket folk. Rockslaget fixar spelningar och replokaler och så får man låna sånganläggning och sånt där. Det är mycket det som gjorde att mitt tidigare band, Silvia Kids gick med i Rockslaget säger Bulan.
Jag frågar vidare och undrar över några ev framtidsplaner och dom svarar:
-Vi ska ha ett uppehåll med repningarna och vila upp oss och göra nya låtar. Vår musikstil kommer vi kanske att förändra lite grann, det råaste kommer att slipas bort men aggressiviteten kommer att finnas kvar.
Dom har ett råd till alla nya små band:
-Börja spela direkt och gå inte och vänta och tveka. Det är skitlätt att spela och strunta i om ni gör bort er eller om det låter för jävligt, att ha roligt är det absolut viktigaste.
-Texterna är djävligt viktiga, framhåller bulan med det bestämdaste. Här skiljs yi åt och jag önskar De Avlidna Lycka till.
WHY #2

Lämna ett svar