26 maj, 2024


Turbo

Blekinge – Karlshamn 1978 – 1981

Medlemmar:
Håkan Jacobsson: Gitarr
Christian Karlsson: Bas
Paul Gustavsson (numera Bergholtz): Trummor
Ola Persson: Sång, gitarr

Historik:
Turbo låg någonstans mittemellan punk och hårdrock. Gitarristen Håkan Jacobsson, basisten Christian Karlsson och trummisen Paul Gustavsson (numera Bergholtz) lyssnade mest på hårdrock. Den fjärde medlemmen, sångaren och gitarristen Ola Persson, vurmade dock för punken. Men alla ville att det skulle gå fort. När föreningen Rockslagets starke man kallade dem för Sveriges Motorhead visste visserligen ingen i bandet vilka de var, men de blev snart killarnas favoriter. Detta i kombination med korta låtar och i huvudsak svenska texter gjorde att Turbo även tilltalade punkare.

Starten skedde redan i september 1978 men det dröjde en liten bit in på 1979 innan bandet fick ovanstående sättning. Det var dessa fyra som året därefter gick in i en studio i Sölvesborg och spelade in singeln ”Nattens barn”. Titeln kom för övrigt från Pauls mor som när hon tyckte att sonen sov för länge brukade säga ”nattens barn sover om dan?

Mer än 10-15 spelningar blev det dock inte för Turbo. Mest minnesvärd var förbandsspelningen till Gyllene Tider, men de flesta spelningarna genomfördes i Rockslagets regi.

Ytterligare en skiva, en maxisingel, var planerad när Ola bestämde sig för att hoppa av och därmed splittrades Turbo. För Pauls del blev det därefter mera hårdrock i bandet Mercy.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Nattens barn- Asfaltsrock (ORI ORI 0706 S -80)