25 maj, 2024

  
Corps De Garde – Corps
Blekinge – Karlshamn 1981 – 1984 (Foto: Leif Ekman)

Medlemmar:
Magnus Adolfsson: Bas
Johan Martinsson: Trummor
Stefan Petersson: Sång, gitarr
Anders Wirtén: Klaviatur
Ulf ”Jim” Dahlqvist: Gitarr
Svante Clemendtsson: Klaviatur

Historik:
Corps de garde som tog sitt namn från en gammal befästning på en ö i Karlshamns inlopp bildades runt 1981 av Magnus Adolfsson på bas, Johan ”Skogan” Martinsson, trummor, Stefan Petersson, sång och gitarr, samt de två klaviaturspelarna Anders Wirtén och Svante Clemendtsson. Den sistnämnde kom från Malmö och bandet Att som och bodde under en tid i Karlshamn, han hann också med en kort sejour i bandet Unter den linden under denna tid. Influerade av den nya brittiska musiken som i allt större utsträckning använde klaviatur/synthesizer som tongivande instrument skrev man egna låtar i den andan.

Kring 1983 förkortades namnet till bara Corps. Klaviaturen försvann och in kom gitarristen ”Jimulf”. En naturlig följd var att soundet förändrades. Men detta berodde inte bara på den musikaliska sättningen utan också på de enskilda medlemmarnas influenser.  ”Jimulf” hade fastnat för Bahuas och Birthday Partys hårda gittarklanger. Sångaren och gitarristen Stefan Petersson var en stor vän av Echo & the Bunnymen och Theatre of Hate, Skogan lyssnade bara på reggae och Magnus gillade allt som lät avigt. Så musikaliskt blev soundet ganska schizofrent, men väldigt, väldigt gotisk, berättar ”Jimulf”.
– Jag vill minnas att jag hade skrivit en låt med en ganska melodisk refräng som Stefan vägrade sjunga. ”Jag sjunger inga jävla melodier”. Så refrängen fick vara instrumental. ”Vi, eller åtminstone jag, snodde också ganska friskt från berlinbandet Die Haut vilket på den tiden var ju ganska riskfritt eftersom det i princip bara var jag som hade hört dem i Karlshamn.”
Corps senare sättning gjorde en handfull spelningar samt en portainspelad demo innan ”Jimulf” hösten 1984 flyttade till Lund för att plugga och ett halvår senare tackade Corps för sig.

Diskografi:
Demokassett 1983.