17 maj, 2024

 
Svea Slakthus

Blekinge – Karlshamn 1980 – 1982

Medlemmar:
Nidas Sjöqvist: Bas
Roger Andersson: Sång
Patrik Bram: Gitarr
Anders Elmgren: Trummor

Historik: 
Hösten 1980 bildades Svea Slakthus som ett led i den allmänna euforin att skapa nya bandkonstellationer, något som kännetecknade punken på den här tiden. Bandet skapades genom att först fixa en spelning under en Rockslagskväll på Träffpunkten i Karlshamn. Därefter åkte de hem till Nidas Sjöqvist, där det snabbt 
skrevs ihop ett antal enkla låtar som repades in. Nidas spelade bas sjöng gjorde Roger Andersson, Patrik Bram spelade gitarr och Anders Elmgren spelade trummor. Roger gjorde de flesta texterna medan låtarna främst skrevs av Niclas och Patrik. Texterna handlade om allt från värnplikt (”Allmän värnplikt”) till enskilda lokala upprätthållare av lag och ordning (Tommy snut)

Svea Slakthus var fyra grabbar i högstadieåldern som tyckte det var roligt att spela utan att egentligen kunna, Alla kom från olika orter runt Karlshamn och hade träffats genom föreningen Rockslaget De hade en del spelningar, mestadels inom Blekinge. En minnesvärd sådan var när de tillsammans med Nyx Negativ fick vara förband till Freestyle, Hyfsad blandning!

Bandet levde ett kort och intensivt liv och splittrades 1982. Då hade de precis hunnit medverka på Rockslagets trippel-LP med låtarna ” Var ruttna värld” och ”Allmän värnplikt”, Nidas hade då gatt vidare till Nyx Negativ som behövde en ny basist, Även Anders hamnade senare i samma band.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
LP: Samling:Rockslaget: Vår ruttna värld – Allmän värnplikt (SOS RSL 1 -82)