22 maj, 2024


Oi Division

Blekinge – Karlshamn 1982 – 1983

Medlemmar:
Henrik ”Henkan” Persson: Sång
Hans ”Piggy” Olausson: Sång
Håkan Anderzén: Sång
Sammy Nelson: Gitarr, sång (Avliden)
Tomas ”Tummen” Pranell: Bas (Avliden)
Johan ”Löfhög” Löfberg: Gitarr
Joakim ”Jochen” Ivarsson: Trummor
Johan ”Skogan” Martinsson: Trummor

Historik:
Bandet bildades i februari 1982 av basisten Tomas ”Tummen” Pranell tillsammans med Sammy Nelson, Henrik ”Henkan” Persson,  Johan ”Löfhög” Löfberg och Joakim ”Jochen” Ivarsson. Alla medlemmar hade spelat tillsammans tidigare i olika konstellationer som Silvia Kids, Skam, Brigad 45B, De Avlinda och Lancelot.

Oi Division spelade punkrock/oi influerade av den brittiska punkvåg som innefattade band som Blitz, Exploited, 4-Skins, G.B.H mfl. Enligt ”Jochen” var det mycket ”Tummen” och Sammy som hade tänt på den nya och hårdare punkens sound.

Bandet hade en del lokala spelningar men innan man skulle spela på Rockslagfestivalen sommaren 1983 hoppade ”Henkan” av och ersattes av Hans ”Piggy” Olausson som ny sångare. Denna sättning medverkade på samlingskassetten ”Varning för punk 2” 1983 (P. Produktion Pack), med låtarna ”Näsviken” och ”Modepunk”. Låten ”Näsviken” var starkt influerad av Gävles PF Commando och deras låt ”Nu ska vi ha kul” en av Sammys favoritlåtar.

När Jochen fick förfrågan om att bli Unter Den Lindens trummis så valde han att hoppa av Oi Division istället för att dela upp sitt trumspelande på de båda banden. Han ersattes av Johan ”Skogan” Martinsson men bandets fortsatta existens blev dessvärre inte långvarig, strax innan slutet blev Håkan Anderzén från De Avlidna bandets sångare. Sammy fortsatte med Oi-influenserna i punk/skinheadbandet Butcher Boys.

Näsviken och Modepunk på Soundcloud

Never Surrender #4