10 april, 2024


The Toilets

Blekinge – Olofström 1980 – ….

Medlemmar:
Jens Hansen: Sång och bas
Lars Hansen: Gitarr
Stefan Just: Trummor

Historik:
»Jag cyklar utan lyse mitt i natten så mycket jag vill”. Så lyder refrängen på låten ”Hjul i natten” med The Toilets från 1982. Låten är en svängig skalåt vilket även omslaget ger tydliga vinkar om.

Så lät dock inte bandet vid starten två år tidigare. Efter att i olika konstellationer blandat vilt mellan blues, jazz, jazzrock, funk och visor började de tröttna. Istället anammade de den nya vågen av punk ska och reggae och döpte om sig till The Toilets. The Police, Sex Pistols, The Specials och The Beat va några av banden som låg bakom stiländringen.

Helt släppte de dock aldrig sin bakgrund. Då och då dök gitarr-, bas- och trumsolon upp som extra krydda. Texterna var oftast av underordnad betydelse. Mest handlade de om vardagliga ting som cykelturen ovan, och när fantasin tröt stal de ibland texter ur barnboksklassikern ”Min skattkammare”

Singeln släpptes på skivbolaget Amalthea där Mikael Wiehe var en av de aktiva, och det var också han som ringde upp familjen Hansen och erbjöd bandet kontakt. Han lät dem också spela förband till sig själv ett flertal gånger.

The Toilets bestod av bröderna Jens och Lars Hansen (sång och bas respektive gitarr) samt grannen Stefan Just på trummor. Och så såg även bandet ut när de 2005 gjorde en spelning hemma i Olofströrm i samband med släppet av samlingsskivan ”Greatest shits”, en bränd dubbel-cd med 48 nyinspelningar ur bandets digra repertoar.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Hjul i natten – One day (
Amalthea AMS 2009 -82)

BLT – CARINA LODGE

SYDÖSTRAN – CAROLINE KIDEBÄCK