23 juni, 2024


Akut Skjut

Blekinge – Karlskrona 1980 – 1986

Medlemmar:
Marcus Mustafa: Gitarr, sång
Per ”Lillen” Åberg: Trummor
Stefan ”Steve” Johansson: Gitarr
Niclas ”Piglet” Palmqvist: Bas
Mats ”Masse” Persson: Gitarr

Historik:
Bandet bildades runt 1980, lirade punk/punkrock, och bestod av Marcus Mustafa (gitarr, sång), Per ”Lillen” Åberg (trummor), Stefan ”Steve” Johansson (gitarr), Niclas ”Piglet” Palmqvist (bas) och Mats ”Masse” Persson (gitarr).

Niclas spelade vid tiden bandet bildades egentligen i ett annat band, Marcus sjöng i bandet Seg Deg och Mats kom bl a från bandet Amöba. ”Det var högt, skramligt och ostämt men det var det som kom ur oss och det var grymt. Det lät som fem kåta 14-åriga killar i akut behov av ett skjut. Först hette vi Anus Brinner som vi ändrade till SE/PE för en spelning eftersom skolan tyckte Anus Brinner var högst olämpligt! Efter det bytte vi till Akut Skjut och spelade nog aldrig mer på en skola” berättar Marcus Mustafa 2016.

Vid den här tiden, tidigt 80-tal, fanns bl.a inte Oden och bandet repade först på Wämöskolan och sedan på Maxims och Rotundan, samt hade även spelningar där i början och det var där bandet lärde sig att spela live.

1983 spelade bandet in vinylsingeln ”Leva i smyg” (Studio voice), med även låten Svart. 1984 tryckte bandet själva 500 ex av skivan, som både såldes och byttes bort mot spelningar. Vid den här tiden hoppade Stefan av bandet och Marcus axlade istället gitarren.

Bandet fick nu många lokala spelningar (man hade redan genomfört en massa spelningar), även regionala, och bl a på Maratongata 1984 i Militärhemmet (Karlskrona), samt en katastrofspelning i Karlstad på Hissen där det anordnats en punkgala. Dessvärre dök det upp ett stort gäng skinnskallar som efter ett par låtar gick upp på scenen och hängde en Svensk flagga över bandets sångare som kastade den på golvet och spottade på den, tumult utbröt och bandet fick fly från platsen.

Bandet splittrades 1986 i samband med att man skulle vara förband åt Europé i idrottshallen i Karlskrona, och p g a diskussioner om biljettpriset i relation till sina fans. Gruppen har återförenats vid ett tillfälle, vid nostalgigalan på Sailet i Karlskrona 2001. Tilläggas kan att låten ”Leva i smyg” finns på soundtracket till Lukas Moodyssons film ”Vi är bäst!” från 2013.
Info från bland annat Marcus Mustafa. För boken/utställningen Rockscen Blekinge 69-99 – Jonas Eckerbom & Martin Svanberg

Diskografi:
Singel: Leva i smyg – Svart (AQT 001 -84)
Kassett: Samling: Furir Kurir vol 1: Världskrig tre, Svinens parad, Svart (1985)