57 Kez

  
57 Kez

Blekinge – Bromölla 1978-1980

Medlemmar:
Leif ”Sillen” Sandström: Sång
Klas ”Claes Cancer” Pettersson: Gitarr, sång
Harri Kolari: Bas
Anders Rausfält: Trummor
Peter ”X-et” Eriksson: Trummor

Historik:
57 Kez bildades hösten 1979. Namnet må låta fräckt, men bakgrunden var inte lika tuff. En kamrat till bandet trodde i femte klass att katt hette “kes” på engelska. Siffrorna satte man dit inspirerade av det engelska bandet Sham 69.

I början var sättningen ganska flytande, men efter ett tag utkristalliserades en kvartett: Leif “Sillen” Sundström på sång. Klas Pettersson (även kallad Clash Pettersson) på gitarr och sång. Harri Kolari

bas och Anders Rausfält på trummor. Medlemmarna var bara tretton-fjorton år när de satte igång.

Debutkonserten ägde rum i grannstaden Sölvesborg i januari 1979. Därefter fortsatte de att spela runt om i trakterna. De var dessutom bland de första banden som gick med i det nystartade Rocket Karlshamn

En singel. den mycket skrammelpunkiga ”Punksspelades in live på två kanaler av Anders Lorensson och gavs ut på Rockslagets eget bolag, men var i själva verket närmast självutgiven. Distributionen fixade de på ett annorlunda sätt. Dels vräkte de ut drivor till publiken vid en förbandsspelning till Ebba Grön och Dag Vag, och dels låt de folk ta buntar och sälja vidare. Speciellt mycket pengar kom med andra ord inte tillbaka

Mot slutet tröttnade Anders på trummandet och ersattes av Peter ”X-et” Eriksson. Bandets sista konsert av de knappa tjugo de hann med var som förband till Tant Strul på Träffpunkten i Karlshamn januari 1980

Klas och Harri bildade istället Svea Svin, medan Leif fortsatte sjunga i Lancelot och i en tidig upplaga av Nyx Negativ. Harri spelade senare också i banden Vampyres Or Justice och Snuff Movie Watchers Langt senare dök han upp i bandet Dipper.
Avlsutningsvis. Killen som trodde katt hette kez på engelska fick och bär fortfarande smeknamnet kez i Bromölla.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel : Herr samhälle – Min musik – Punks (Rockslaget ‎– ROSLA 1 150-200 ex -80)
CD: Samling Vägra Raggarna Benzin 3 & 4 – Punks (Massproduktion

”Bara för att vi e punks/
gör dom saker och ting/
dom kallar oss svin/
bara för att vi e punks.”

Inte ettusen punks i Bromölla kanske men tillräckligt många för att få ihop till 57 Kex – bandet som lever farligt i samhället kring grillbaren på E 66:an. Stundom blir man trött på vilsna punks utan några som helst musikaliska idéer och med budskap som ”onanera mera” osv. I Karlshamn sjunger kalasbesökarna med och det blir en rolig halvtimme utan lyriska eller musikaliska ambitioner, men med djävulskt många slag i takten. 57 Kez har förresten gjort en av de sämsta singlar som kan höras”
Schlager Nr3 – 7 nov 1980

 

 

 

Lämna ett svar