22 maj, 2024

  

De Anhöriga
Blekinge – Karlshamn 1979-1980

Medlemmar:
Mats Knutsson: Sång
Björn ”Hatton” Hansson: Gitarr, sång
Ulf Nilsson: Bas
Johan ”Lövhög” Lövberg: Trummor

Historik:
De Anhöriga kom från Karlshamn och existerade under en kort period mellan hösten 1979-sommaren 1980. Hatton kom från Karlshamns första (här finns olika uppfattningar)”riktiga” punkband Division 54A, som splittrades efter fem mer eller mindre kaotiska spelningar, men fortsatte några månader till utan Hatton.

Innan De Anhöriga var De Anhöriga fanns bandet Avhopparna som bara existerade 2 repor innan de bytte namn till AB Liktransport som aldrig vare sig spelade eller repade. Bandmedlemmar under dessa veckor var Pigge Pihl, Atomen, Hatton o Ringdahl + några ännu mer diffusa människor som ingen riktigt kan komma på vilka de var. Pigge o Atomen försvann under oklara omständigheter. De kvarvarande fick leta upp basist.

Ulf hade en brokig diversebakgrund i Karlshamns musikvärld; han var också tjejernas laban när han sjöng ”I’m sailing” på en skolavslutning 1976, men framförallt var han en liten djävul på att ha gehör och lära sig spela instrument. Björn och Ulf hade tillsammans med Stefan från Divisionen + Harrsjö från The Stains experimenterat i ett projekt kallat ”Les Girls”. Musikaliskt låg det närmare rythm & blues och soul än ren punk. Les Girls fanns kvar som bandnamn, men med helt andra medlemmar och spelade samma kväll som De Anhöriga under den allra första rockfestivalen på Träffpunkten i Karlshamn Detta jam planterade lite idéer om att gå vidare och utveckla konceptet. De Anhöriga var ett faktum. 3-4 månader senare anslöt Ringdahls kompis Mats Knutsson på sång. Det blev dock inte så mycket soul förutom ”in the midnight hour” och Mats version av The Locomotion, som dock inte framfördes särskilt souligt.

Innan Mats greppade micken hann bandet spela in No Dubs tillsammans med Brigad 45B.
Första spelningen gjordes på TP tillsammans med bl.a Kockums Hjärnverk, Karlskronitisk tolkning av punk. Andra spelningen var en akutinhopp på ett folkparksarr, som förband till Magnum Bonum!. Tredje och sista spelningen var på rockfestivalen på Träffpunkten.
3 månader senare står Ulf och Björn på scen igen, men med Lövhög på trummor och under namnet Unter den Linden.
Berättat av Björn ”Hatton” Hansson