24 maj, 2024

  

Ur Funktion
Stockholm 1978-1979 Foto: Jack Zimmerman

Medlemmar:
Johnny ”Genomrutten” Munksjö: Gitarr
Robert ”Bobby” Cabesa: Bas
Tommy : Sång
Henkan: Trummor

Historik:
Ett av alla punkband i Stockholmstrakten som startades 1978. Och precis som de flesta av -78-banden blev bandets historia relativt kortlivat. Man hann med ett fåtal spelningar innan bandet splittrades redan 1979. Gitarristen Johnny Munksjö hade utvecklats snabbt på sitt instrument vilket tillsammans med en instabil medlemssättning bidrog till splittringen. Johnny hade dessutom börjat umgås med basisten Blarre från hårdockiga Freeloaders och tillsammans med Micke Wirén från nedlagda Sewer Rats på trummor uppstod trion Brilliant Boys 1980.

Låtar: Vi bryr oss inte om raggare, Jag hatar samhället, Socitetsbarn, Hundar ska tiga.


Innocent intervju:
– När började ni spela?
– Vi började repa i december 1978.
– När bestämde ni er för att spela ihop och hur gick det till?
– Jag träffade Tommy sommaren 78 och vi började tala om att bilda en grupp. Pengar till gitarr fick jag av morsan. Tommy hade 7 – 8 texter och jag hade 1. Jag satte musik till 4 av dem innan vi började repa.
– Hur träffade ni Henkan och Bobby?
– Först hade vi 3 olika trummisar och lika många basister. Men de drog sig ur. Så träffade vi Henkan i oktober 78. Efter ca 3 veckor lämnade han sin gamla grupp för att gå över till oss. Henkan visste en bra basist, som gick med på att spela med oss. Första repningen blev totalt KAOS, men andra repningen klarade vi av tre låtar. Det lät riktigt bra, tack vare att jag och Tommy planerat det sedan länge. Den 18 januari hade de sin första spelning.

Här är texten till en av Ur Funktions låtar:

The Games rules
Born to be a nice kid
to go to school and learn
study more in university
refr: The games rules, The games rules
Born to be a catholic
go to church and learn
study more in university
refr: The games rules, The games rules
Born to be a nasty kid
go and hang around
have the luck to hate the bloody earth