21 april, 2024


Elegi
Stockholm 1980-1982

Medlemmar:
Marie Samuelsson: Sång och klaviatur
Susanne Håkansson: Sång och sax
Hans Thunberg: Gitarr
Marie Gauffin: Bas
Anna-Pia Kutzner: Trummor

Historik:
Elegi var absolut inte något punkband, även om musikens snabba tempo, sound och attityd gjorde dem till en självklar del av punken i Stockholm. Medlemmarna var runt 25 år och hade förutom rocken även improvisations-, konst- och balkanmusik i bagaget när de bildades i maj 1980. Men ovanligheterna tog inte slut där, gruppen bestod dessutom av fyra tjejer och en kille: Marie Samuelsson (sång och klaviatur), Susanne Håkansson (sång och sax), Hans Thunberg (gitarr), Marie Gauffin (bas) och Anna-Pia Kutzner (trummor).

Det gick undan för Elegi. Redan den 4 augusti gjorde de sin första spelning, till råga på allt förevigad av radioprogrammet ”Tonkraft”. Bandet gjorde senare en rad spelningar på rockklubbar, musikföreningar och musikfester, bland annat i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Det dröjde inte länge innan de fick skivkontrakt med Slick och i december tog de med sig Janne Bergstrand (sångare i Skabb, Hjärnstorm och Stadion der Jugend) in i studion för att spela in det som skulle bli bandets enda skiva. Skivan fick mängder av lovord när den släpptes i början av 1981, trots att den på många sätt framstod som ganska svår. Om inte annat så för texterna som vid en första anblick kunde se mer eller mindre obegripliga ut. Det hindrade varken rockjournalister eller rockfans från att ta bandet till sina hjärtan. Öppningsspåret “Mat” blev till och med en liten mini-hit för bandet.

Recensionerna hyllade ofta bandets förmåga att utvidga gränserna. Ord som kraftfullt, rytmiskt och monotont användes också för att beskriva deras musik.

Hur de lät live kunde höras på samlingskassetten ”Mun mot mun-metoden” som Slick gav ut 1981. Deras bidrag hette Uppror” och ”Unter den Linden” och spelades in på klubben Errol’s i Göteborg i oktober.

Strax därefter gav de sig ut på turné med engelska The Passions. Det som skulle bli deras största karriärsteg dittills blev dock motsatsen. Turnén var slitsam och samarbetet med The Passions fungerade dåligt. Elegi tappade helt enkelt lusten och splittrades direkt efteråt.

Marie och Hans startade Zon 6 som släppte en singel på MNW. 1984 till 1986 var Hans medlem i Underland där Eva Bergström från Mögel sjöng. År 2002 dök han upp på skiva igen, då med bandet Tow Truck Two.

Marie S utbildade sig till tonsättare. Hennes verk har framförts på konserter, festivaler, i radio/tv både i Sverige och utomlands. År 2003 släppte hon en CD med egna kompositioner. Susanne (numera med efternamnet Jaresand) har bland annat jobbat som teatermusiker.

 

Diskografi:
LP: 
Mat – Moderna kvadrater – Torsk – Galen – Bakom ryggen – Kärnfamiljen i kärnexplosionen – Lilla fågel – Anorexia nervosa – Till lillebil – Elegi  (Slick MSLP 16 -81)
Samling Kassett: Mun mot Mun Metoden: Uppror – Unter den Linden (Slick MLK 20 -81)

Övriga inspelningar:
Radio: Tonkraft 80-09-16
Live: Moderna museet 81-08-XX – Långholmsparken 8X-XX-XX