24 maj, 2024


Fosgen
Gävle – Gävleborg 1980-1983

Medlemmar:
Jan ”Ljuppa” Fredriksson: Sång, gitarr
Uffe Westberg: Gitarr
Lars ”A-son” Andersson: Sång, bas
Urrke Thunman: Sång, bas (ersatte A-son)
Tomas Stenbäck: Trummor

Historik:
Bandet bildades i Sätra, Gävle, 1980, av Janne ”Ljuppa” Fredriksson (Sång & Gitarr), Uffe Westberg (Gitarr), ”A-son” (Bas & sång) och Tomas Stenbäck (Trummor). Influenserna kom från alla håll och kanter. Såväl ”Ljuppas” husgudar The Clash, som Uffes fäbless för Amerikansk Hardcore ala´Black Flag och Circle Jerks men också från den då purfärska och nya ”Oi-vågen” med band som t.ex. Cockney Rejects och The Exploited. (Bandets logga, som Uffe designade, var klart Exploited-inspirerad).

Denna första upplaga av Fosgen gjorde flera gig i Gävle-trakten, bl.a. på Fritidsgårdarna Paletten och Träffen, Café Q (Gefle Musikforum) och Folkets Hus, i denna inkarnation innan ”A-son” plötsligt hoppade av och grabbarna stod utan basist. Frågan om att fylla denna vakanta plats gick tämligen omgående till Urrke Thunman, som närmast kom från ett par konstellationer med Bobo Andersson och ”Råkan” Eriksson från nyligen upplösta Valbo-Punkarna BUGS. Han tackade genast ja och repningar återupptogs snabbt i bandets lokal under Sätra Bibliotek, som de delade med Skate-Punk-legenderna SLAM. Detta blev en nytändning för bandet, då Urrke visade sig vara inte bara basist, utan även sångare och låtskrivare och ett drivet energiknippe. Det gjordes under 1982 spelning efter spelning, på fritidsgårdar, Folkets Park, legendariska Gävle-krogen Wictoria, etc. Man bokade även in sig i Mora Träsk-studion i Hille (där bl.a. PF Commando, Massmedia och P-Nissarna spelat in några odödliga plattor). Där spelades 12-låtars-kassetten ”Pack” in i Januari 1983. Denna trycktes sedan upp i några hundra exemplar och såldes i Gävles skivbutiker, av bandet själva på spelningar och medlemmarnas respektive skolor, genom annonser i fanzines, som t.ex. Nicke Boströms ”Pack” (lustigt nog samma namn som Fosgen-låten som även gav namnet åt bandets kassett), osv. Låten ”Pack” är även med på samlingskassetten ”Varning för Punk #2” (1983) i gott sällskap av band som Sötlimpa, The Bristles, Mob-47, E.a.t.e.r. finska Rattus, m.fl.

Men underbart är kort som det heter. Redan samma år så fick Uffe för mycket att göra med sitt andra band. Han var nämligen gitarrist i både Fosgen och Slam. Och Slam fick fler och fler gigs, inte bara i Sverige, utan runt om i Europa. Ja, man drog till och med iväg på en USA-turné från kust till kust(!) Något helt unikt vid denna tidpunkt. Uffe kände att det inte funkade att kombinera med Fosgen längre och klev av. Detta gjorde att även Stenbeck bakom pukorna tappade sugen och slutade. Men skam den som ger sig. ”Ljuppa” och Urrke raggade snabbt upp ”Jasse” Jansson till trumstolen och Fritte Jonasson (fd. Ex-Pop) som ny gitarrist. Under den korta tiden som denna upplaga av Fosgen existerade så hann de i alla fall med att göra några gig och även återbesöka Mora Träsk-studion (eg. Gävle Ljudstudio) och spela in 5 låtar som skulle bli Fosgen´s debutskiva. En EP var det tänkt. Musiken hade nu ”mognat” en aning och Fritte spelade till och med piano på en av låtarna. Texterna var fortfarande samhällskritiska och oftast på Svenska, men de musikaliska greppen var nu lite mindre influerade av Brittisk och Amerikansk råpunk. Det lutade mer mot Ebba Grön och KSMB skulle man kunna säga. Dessa fem låtar var fyra egna (”Gudadyrkan”, ”Bygg ett fängelse”, ”Monotont Liv”, ”I´m in Love”)  samt en Sex Pistols/Professionals-osande tagning av The Shadows instrumentala 60-tals-klassiker ”Shindig” som bonus, med Urrke på sologitarr. Dessvärre gavs dessa fyra låtar aldrig ut. Inte ens på kassett. För samma dag som killarna blev klara i studion avslöjade Urrke att han skulle sluta, för att bli ny basist i Heavy Metal-bandet Dusty Brains från Forsbacka(!) Så där och då var ”sagan om Fosgen” tyvärr slut. Förhoppningsvis kanske denna outgivna EP kan ges ut postumt då inspelningarna finns kvar.

Efter Fosgen har Urrke spelat, inte bara bas i nyss nämnda Dusty Brains, utan även trummor i Punkbandet Destruktiva Liv, Glamrockbandet King Size och Bluesbandet Texas Arsenal, och tillika bas med Mora Träsk (!), Bizex-B, Maryslim, Midlife Crisis (med Dregen & Robban från The Hellacopters), Kitty & the Kowalskis, m.fl.

Fritte Jonasson har bland annat figurerat som trummis i Bizex-B, Vem von Helst, med mera och med flera..

Janne ”Ljuppa” Fredriksson är idag sångare och gitarrist i bandet Dead Nugents, som i övrigt består av idel gamla rävar från The Avengers, Joan Jett & The Blackhearts, The Craps, Vem von Helst och The Demons.

Diskografi:
Kassett: Pack (1982)
Samling Kassett: Varning för Punk #2

Ladda MP3:or: Maktens mänEl SalvadorSträvanPack

Kassettrecension