21 april, 2024

b-films1 b-films2 b-films3
B-Films

Stockholm 1980-1981

Medlemmar:
Staffan Holmberg: Sång
Björne Fröberg: Bas
Magnus Holmberg: Trummor
Kristopher Lind: Gitarr
Micke Lööv: Gitarr

Historik:
Efter The Pains splittring på höstkanten 1979, försökte sångaren Spiv Åland (Staffan Holmberg) omgående kickstarta en ny sättning. I planen ingick blivande Hanoi Rocks-gitarristen Andy McCoy (Antti Hulkko), som under sommaren bott i Stockholm och spelat med folk från upplösta Warheads.

Med förre Warheads-basisten The Bear (Björne Fröberg) i konstellationen saknade nya The Pain endast en trummis. Valet föll på Holmbergs kusin Junior (Magnus Holmberg) i The Shame. Från samma grupp värvades gitarristen Chris Linn (Kristopher Lind), son till Magnus Lind i Aston Reymers Rivaler. McCoy packade dock sin el-planka och återvände till Finland. De bestämde sig slutligen för att inte kalla sig The Pain, utan B-Films.

Det nya bandet hade förvisso en punkig ryggrad men var både tyngre och hårdare än The Pain, särskilt sedan den bluesinfluerade gitarristen Mick Monitor (Micke Lööv) anslutit från DT & the Stoodes i början av 1980. Skillnaderna mellan banden var fler än så. I B-Films skrev Holmberg låtar på svenska, vilket hade varit otänkbart i The Pain. Vidare gjorde B-Films åtminstone en handfull spelningar på landsorten. The Pain rörde sig inte längre bortom tullarna än till Waxholm.

Trots några uppmärksammade gigs, bland annat som förband till The Troggs, lyckades Holmberg och kompani varken slå hos en ny publik eller övertyga The Pains gamla anhang. Musikpressen var ointresserad och publiken ryckte på axlarna – utom kanske några småtjejer längst fram. Och inom bandet hängde smockan ständigt i luften.

Endast en studioinspelning hanns med innan B-Films imploderade 1981. Kanske hade det kommit ut mer av kontraktet med Adventure Records om Holmberg inför en spelning på Underground inte hade rykt ihop med skivbolagets boss. Bråket började med att Billy Madden fick en puss på munnen. Det slutade med att han blev golvad.

När studiolåtarna senare gavs ut på samlingsskivan ”Let it out vol. II” existerade B-Films inte längre. Först hoppade Fröberg av och ersattes kortvarigt av ur-punkaren och före detta Warszawa-sångaren Tony Fritzdorf. Sedan stack Junior i samma veva som Musikverket stängdes och bandet förlorade sin replokal. Holmberg och Fritzdorf bildade Scandinavia, senare kallat Belgrade. Linn tuperade håret och gick med i Easy Action. Fröberg blev så småningom stammis i The Nomads. Lööv hördes senast spela i Sold Out Sweethearts.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Samling LP: Let It Out 2: Why do you exist? – Arorexia Nervosa (Adventure Records ADV LP 101 – 1981)

Övriga inspelningar:
Live: Hägerstens Parkteater 80-08-23Musikverket 80-05-17 – Musikverket 80-10-18 – Jarlateatern 80-06-14