26 maj, 2024


Prügel

Norrköping – Östergötland 1978 (Foto: Hjorta – Lise-Lotte ”Laiza” Rosén or Lena Rosén Foto: Ryssen – Jocke ”Gösen” Karlsson)

Medlemmar:
Mikael ”Hjorta” Hjort: Lead gitarr
Stefan ”Ryssen” Ljungdahl: Bas.
Jocke Verasson Lind: Trummor
Micke ”Swärda” Swärd: Sång.
”Tysta Johan”: kompgitarr

Historik:
Ett av Norrköpings tidigaste punkband var Prügel som bilades under 1978. Bandet bestod av Mikael Hjort på lead gitarr, han var också den ende i bandet som kunde spela. Stefan Ljungdahl även kallad Ryssen på bas. Jocke Verasson Lind på trummor. Micke Swärd sång samt ”Tysta Johan ” på kompgitarr. Gruppen repade hos Studiefrämjandet, Swartzens valv, där de i öronbedövande volym repade in covers av bland annat Clash och Sex Pistols.
Sitt första offentliga framträdande hade man på Hageby fritidsgård, dit många nyfikna tagit sig för att lyssna på och uppleva riktig punk. Om spelningen var en succé är svårt att veta. Enligt Jocke Verasson Lind är minnena från kvällen lite dimmiga vilket kan bero på att det är länge sedan men också att bandet stärkt sig lite innan framträdandet. Å andra sidan – varje gig där publiken stannar kvar måste väl ändå räknas som succé, förtydligar Jocke.

Jocke ska också ha varit den som skrev en av gruppens egna låtar – Jag e grabben med stånd. Om publiken på bandets nästa och även sista spelning på klubben Shamboo tyckte om Jockes ”Stånd” förtäljer inte historien. Däremot så var Prügels historia över i och med denna spelning. Medlemmarna försvann vidare till andra punkband bland annat Aggressiva Kostymer.