25 maj, 2024


Rabies

Östberga – Stockholm 1978

Medlemmar:
Kolan: Sång
Micke ”Mike Moln” Brorsson: Trummor
Christer ”Itte” Ränne: Gitarr
Janne Levmo: Bas

Historik:
Rabies bildades våren 78 i Östberga där tre av medlemmarna växt upp och fortfarande bodde. Sångaren som kallades för Kolan bodde på Södermalm och var lite äldre än de andra. Han jobbade som fritidsledare på Östberga ungdomsgård (tillsammans med Lasse Maja som senare blev saxofonist i Skabb). Vi brukade gå till gården efter plugget och spela carambol och det var där de lärde känna Kolan.
Övriga medlemmar var: Micke Brorsson aka Mike Moln på trummor, Christer Ränne aka Itte på gitarr. Båda var klasskompisar till mig och också med i The Ass, Mark 1 (uppsättningen som spelade på Jarlateatern). Sist men inte minns var det Janne Levmo på bas. Han var klasskompis med Tommy Hellvis Hellman som senare bildade Task med vår kompis Stuff Brandén som bodde på andra sidan Årstafältet. Så Östberga var onekligen en tidig punk-hub som man skulle säga idag.

Bandet hade en replokal på Söder (som The Ass fick använda för vårt enda rep innan Jarlan). Micke hade tagit trumlektioner i 3-4 år och spelat i ett band som hette Hellre än bra, så han kunde lira. Itte hade spelat bas i ett skolband som hette Expensive, som han återvände till efter Rabies. Janne var helt grön som jag minns det. Tror att han fick en lektion av Skabbs basist precis i början för han försökte direkt börja med basgångar istället för att göra det enkelt och följa gitarren och spela punkig Dee Dee bas.

Eftersom Micke och Itte redan var varma i kläderna så kom de igång snabbt och fick ihop några låtar med svenska texter. Minns inga konkreta titlar men någon om att Krossa Plugget, någon om Raggare, någon om Anarki osv….De hade väl en 6-7 låtar och körde inga covers som jag minns.

Deras första spelning var i Tantolunden i maj-juni tillsammans med Skabb. De hade byggt upp en liten scen på grusplanen/fotbollsplanen och spelningen var på eftermiddagen i gassande solsken. Efteråt kom Jeppe från Rip fram och ville göra en intervju men jag minns inte om den kom in i tidningen.

Innan Tantospelningen så hade vi sett Skabb på Södra Latin och på IOGT-NTO vid Hornstull. Vid de spelningarna var inte fritidsledare Lasse-Maja med på sax så förmodligen lärde Kolan och Janne Skabb känna varandra här och därav kopplingen till Lasse-Maja och den gemensamma Tantospelningen.

 

Andra spelningen var på Rip galan nr 1 på skolavslutningen med BedBugs, Ebba, Rabies och Skabb. Det var världens drag den kvällen och jag vet att de hade skitkul och inte brydde sig om spottloskorna. De spottade tillbaka och njöt av draget. Efteråt trodde jag att de skulle komma igång ordentligt men de hade inga fler spelningar inbokade just då.

Under sommarlovet så jobbade jag, Micke, Itte och Janne Levmo på Gröna Lund på eftermiddagarna mellan kl 14-19. Efteråt åkte vi ofta in till Gallerian och kollade om det var något på gång. Eller också stannade vi kvar på Grönan och kollade kvällens konsert. MInns att vi bl a såg Bob Marley och Runaways den sommaren.

I den sanna punkanda som rådde så skulle ju inte stjärnorna ses som något märkvärdigt. Runaways soundcheck sammanföll med vår rast och efteråt gick Janne Levmo helt enkelt fram till Joan Jett och frågade om han fick göra en intervju. Att han inte hade förberett några frågor eller representerade någon tidning såg han inte som ett hinder. Han fick bara ett infall där och då men var nog inte tillräckligt övertygande för Joan sa nej.

Janne tröttnade på punken senare den sommaren och drog sig mer och mer mot flummerier. Jag var med på något rep och då var han och Kolan inte längre på speaking terms. Han slutade innan deras 3:e spelning om jag minns det rätt.

I september var det Rip-gala med The Ass med Itte på gitarr och Micke på trummor.

När hösten kom hade Itte bytt till bas och Tommy Task hoppat in på gitarr. Tror att Kolan hoppade av i den här vevan också för jag minns att de provade ett eller två rep med Krippa på sång men han hade problem med tajmingen så det funkade inte. Jag har för mig att de spelade ett gig med Tommy på någon ungdomsgård i förorten.

Är osäker på om det blev fler än 3 spelningar för Rabies, men tror inte det. Som vi konstaterade tidigare så handlade första punktiden om sporadiska spelningar när tillfällen gavs. Och det här var innan 4:an, Oasen och Verket kommit igång som regelbundna spelställen.

När vintern kom så hade Micke blivit Mike Moln och hakat på Janne Levmo tillbaks till Östberga och flummeriet. Itte blev gitarrist i Cellskräck och körde ett tag med dem innan han också drog sig tillbaks till Östberga och återförenades med ”skolbandet” Expensive. Tommy bildade Task och Kolan körde senare en sväng med Insekt tror jag. Insekt var förresten ett band som en av våra skolkompisar i högstadiet var med i från början, Magnus Danek hette han och var deras första sångare.
Berättat av Hasse Volume – The Ass