21 april, 2024


Dada 36
Skåne – Landskrona 1982-1989

Medlemmar:
Anders Bengtsson: Gitarr, sång
Niklas Anderberg: Bas
Michael ”Svegis” Svegbrant: Bas
Mikael ”lappen” Hansson: Trummor
Roland ”Stolle” Telin: Trummor
Jimmy Drexler: Gitarr
Peter Örtberg: Trummor
Lars Berg: Klaviatur

Historik:
Dada 36 bildades under tidigt 80-tal. 
Till att börja med som ett sidoprojekt av medlemmarna då de alla spelade i andra band. Idén var att försöka ta nya vägar i punkrocken. Musiken inspirerades av den dadaistiska rörelsen och band som Siouxie and the Banshees, Killing Joke och Chatterbox. Det tog inte lång tid innan Dada 36 blev huvudfokus och det spelades på liv och död.

Den musikaliska svärtan gav Dada 36 ett slags syskonskap med band som Underjordiska Lyxorkestern, Att Som och Unter den Linden vilket de också spelade tillsammans med ett flertal gånger.

Trots att det som idag kallas postpunk uppmärksammades av dåtidens musikskribenter blev Dada 36 mer eller mindre ignorerade av Stockholmspressen (Schlager, Expressen, Aftonbladet). Singeln Här i Fabriken (som ignorerades Schlager) släpptes på det egna bolaget Primal Records. Skivan spelades däremot av Håkan Persson i programmet Ny Våg och av Lars Aldman som ledde radioprogrammet Bommen från SR-Göteborg.  Dada 36 fick dessutom medverka i programmet Rockdepartementet som sändes från Växjö där man spelade tre låter live och gjorde en längre intervju.

Över tid förändrades musiken från att den första tiden ha byggt mycket på primitiv energi och tyngd, bas, gitarr och trummor, men med införandet av keyboards blev soundet klarare och fylligare något som märktes på bandets andra singel Korpen och narren som släpptes 1984.

1986 släppte men en MP som ytterligare befäste den musikaliska utvecklingen. Men själva var inte bandets medlemmar helt nöjda med resultatet och man upplevde en stagnation som tog bort lusten från att fortsätta.

När bandet la ner var det bara basisten Niklas Anderberg samt sångaren och gitarristen Anders Bengtsson som varit med hela resan från starten 1982. Anders och keyboardisten Lars Berg flyttade till Göteborg och startade ett projektet Radio Roma. Senare startade han tillsammans med Johan Larsson från Bristles ett punkband kallades Boxarna.

Trummisen Peter Örtberg, basisten Niklas Anderberg och gitarristen Jimmy Drexler startade ett band som de döpte till These Blue Days.

Det närmaste en återförening man kommit var för ett par år sedan var när trummisen Peter Örtberg diagnostiserades med cancer och man organiserades en avskedsfest för honom. Anders, Niklas, Peter samt ytterligare två musiker spelade några låtar ihop. Enligt Anders blev det tyvärr inga Dada låtar men en fantastisk kväll och ett musikaliskt avslut med Peter som tyvärr senare avled.

2016 tog en av bandets grundare Michael Svegbrant initiativet till en samlingsskiva på egna bolaget Heptown Records för att dokumentera bandets hela karriär och utveckling. Gamla demos från den absolut första tiden grävdes fram och resulterade i skivan ”På liv och död 1982-1986″ som också finns på Spotify. 

Diskografi:
Singel: Här i fabriken – Soldater (Primal Records ‎– Nr. 036 -83)
Singel: Korpen Och Narren – Teater (Primal Records Nr. 037 -84)
MP: Kamikaze – Ett Stilla Regn – Messir – Korpen & Narren – Kamrat Metall – Nastasia (Primal Records priMP036 -86)

Övriga inspelningar:
Demo: 1982 1983
Radio: Rockdepartementet 1983