25 maj, 2024

  
Glotzer
Västra Götaland – Göteborg 1980-1982

Medlemmar:
Bertil ”Greder” Greander: Gitarr
Mats ”Icing” Apell: Sång, bas
Chris Arstad: Trummor
David ”Frasse” Nygren: Bas, gitarr
Attila Hein: Gitarr

Historik:
Inspirerade av den livaktiga punken i Göteborg startade gitarristen Greder – Bertil Greander bandet Glotzer tillsammans med kompisarna Mats Apell och Chris Arstad, sång respektive trummor. På Tekniska Gymnasiet där Mats gick fanns också gitarristen Atilla Hein. Bandet kompletterades av Greders yngre styvbror Frasse Nygren som fick ta hand om basen

Rätt snart blev man medlem i Garageligan och hamnade, i samma hus, ute Gårda där Perverts, Kloak, GBG Sound, Cortex och Knugens Hof repade. Knappt hade man fått fart på förstärkarna innan det var dags för debutspelningen tillsammans med just GLO och Knugens Håf på Radiororget ute i Västra Frölunda. Efter spelningen hoppade Attilla av så Frasse bytte till gitarr och Mats fick bli den sjungande basisten. 

Låtarna skrevs främst av Mats och Greder. De handlade om allt från rent nonsens till mer politiska texter där man gick hårt åt borgare och framförallt det stora hatobjektet Moderaterna. Musikaliskt blandade man influenser lika delar rock och blues som punk.

Under bandets fortsatta existens spelade man uteslutande på konserter arrangerade av Garageligan runtom i Göteborg innan man lade bandet i malpåse i slutet av 1982. Precis som stallkamraterna i The Mean släppte Glotzer aldrig någon platta men dokumenterade sig i form av kassettinspelningar från replokalen.